Küzdelem a mézhamisítók ellen

942

A mézhamisítás ellen lépett fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Azt javasolják, hogy a gyártók pontosan jelezzék a mézek csomagolásán a származási helyet. Az ismeretlen eredetű méz ugyanis nem csak a hazai termelőknek okoz óriási veszteséget, de az egészségre is ártalmas lehet.

Magyarországon 17 ezer méztermelő van, akik mintegy 25 ezer tonnányi mézet állítanak  elő évente, a termelés 90 %-a exportra megy, merthogy mi magyarok sajnos sereghajtók vagyunk az európai, sőt a világ mézfogyasztását illetően. Pedig a folyékony aranyként emlegetett méz valóban az egyik legegészségesebb táplálék. Cegléden több alkalommal is tartották már olyan különleges tanórát, melyen méhészek munkájával és a mézfajtákkal ismerkedhettek a kisdiákok. A gyerekek közvetlen közelről megnézhetik ilyenkor a védőfelszereléseket, a méhészek eszközeit, és természetesen meg is kóstolhatják a különböző mézfajtákat.

PETNEHÁZY ANTAL, elnök, Cegléd és Térsége Méhészeti Egyesület: Legfőképpen az alsós korosztály van megcélozva, mert ők a jövő mézfogyasztói. Tisztában kell hogy legyenek a gyerekek azzal, hogy egy kristályosodó méz természetes folyamat, ezeknek a mézeknek a természetes tulajdonságai. Illetve különbségeket tudjanak tenni méz és méz között, milyen célokra lehet felhasználni.

Méz és méz között bizony óriási különbség lehet. Ugyanis sajnos még mindig sok a jelöletlen, silány minőségű, kétes eredetű méz, amely amellett hogy a magyar termelőknek nagy veszteséget okoz, az egészségre is veszélyes lehet-figyelmezet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Azt javasolják: a gyártók pontosan jelezzék a mézek csomagolásán a származási helyet. Sőt már biztosítani kell a mézek azonosítását és a növényi eredet besorolását is. A legfőbb cél, hogy valódi, magyar mézet fogyasszanak a vásárlók.

PETNEHÁZY ANTAL, elnök, Cegléd és Térsége Méhészeti Egyesület: Az országos magyar méhészeti egyesületnek van egy termelői mézes üvege, ami három kiszerelésben, lesz negyedkilós, félkilós és egykilós kiszerelésű üvegek. Ezekbe a termelők külön szerződés alapján hivatalos méhész zárjeggyel ellátott üvegekbe forgalmazzák a saját termékeiket, természetesen szakhatósági engedély birtokában.

Az Agrárgazdasági Kamara azt is szorgalmazza, hogy a 2020 utáni közös agrárpolitikába kerüljön be a méhcsaládszámon alapuló közvetlen támogatás. Dolgoznak emellett a méhészeket segítő mobilalkalmazás létrehozásán is.