Lehet pályázni!

1178

Megjelentek a Leader pályázati felhívások, vagyis a helyi közösségek és mikrovállalkozások számára elérhető források. A pályázati eljárás egyszerűbb lett, és összesen 41 milliárd forintos keretet osztanak szét. Lehet pályázni egyebek között turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, gazdaságfejlesztési célokra, és helyi rendezvények illetve civil szervezetek támogatására is.

A vidékfejlesztés egyik fontos területe, a helyi közösségek támogatása új lendületet kapott. Tavaly év végén jelentek meg a Leader közösségek által meghirdetett pályázatok, amelyek a Magyar Államkincstár honlapján elérhetőek. Összesen 41 milliárd forint áll az országban működő mintegy 103 helyi akciócsoportok-köztük a Ceglédi területhez kötődő Gerjesztők nevű csoport- rendelkezésére-mondta Kis Miklós Zsolt, államtitkár. Hogy a helyi közösségek mire pályázhatnak az attól függ, milyen stratégiát fogalmaztak meg, vagyis melyek azok a területek, amelyek fejlesztésék a legfontosabbnak tartják a településükön.

KIS MIKLÓS ZSOLT, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Miniszterelnökség: Például a helyi turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, vagy a helyi mikrovállalkozások indítására pályázhatnak azok, akik vállalkozás fejlesztésben gondolkoznak. A települési önkormányzatok számára pedig helyi rendezvények támogatása, akár a helyi civil szervezeknek is nyílik ezáltal támogatási lehetőség vagy helyi turisztika fejlesztésére az önkormányzatok számára, tehát igen vegyes a kép.

A támogatási összegek széles sávban mozognak, van olyan felhívás, ahol 150 ezerre de olyan is ahol több mint 10 millióra lehet pályázni. A cél, hogy minél több helyi közösségnek, mikrovállalkozásnak tudjanak segíteni- fogalmazott az államtitkár. A korábbi támogatási ciklushoz képest fontos változás, hogy egyszerűsödött a pályázati rendszer.

KIS MIKLÓS ZSOLT, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Miniszterelnökség: Amikor valaki már elnyer egy támogatást, akkor sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni azokat a problémákat, amelyek egy vállalkozás fejlesztésben mindig előjönnek. A korábbi ciklusban egy nagyon röghöz kötött jogszabályi háttér volt, ami szinte semmilyen mozgásteret nem biztosított egy pályázónak ha valamilyen problémával szembesült és arra megoldást keresett.

A pályázatok elbírálása a felhívást meghirdető akciócsoport munkájától, hatékonyságától függ-mondta Kis Miklós Zsolt.