Lovaggá avatták Békés Mihályt

1363

A Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át a hétvégén Békés Mihály, ceglédi pipafaragó. Az elismerést Budapesten, a Magyar Kultúra napi gálán adták át. A díjat olyan alkotók vehetik át, akik kulturális, művészeti, irodalmi munkájukkal példaként szolgálnak. Békés Mihály mellett a Kultúra Lovagja címet vehette át Baranyi Ferenc, Kossuth díjas író, költő, műfordító.

Huszonkettedik éve, hogy gálaműsorral ünnepelik a Magyar Kultúra Napját Budapesten. A rendezvénynek idén a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központja adott otthont. A gálán fellépett egyebek között az érdemes művész, Dévai Nagy Kamilla, és határon túli tánccsoportok is bemutatkoztak. Együtt ünnepelték, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én véglegesítette a magyar Himnusz kéziratát.

NICK FERENC, kuratóriumi elnök, Falvak Kultúrájáért Alapítvány: Rendezvényünk bemutatja miként ünnepelheti meg egy nemzet mint egy nagy család kultúrájának születésnapját. Hazahívtuk a Kárpát haza, Európa haza különböző béklyóiból. Velünk ünnepelnek hazánk nemzetiségei, és nemzetünk kultúrájának születésnapi megemlékezésére meghívtuk szlovéniai szomszédainkat is.

A gálán szlovén és szlovák hagyományőrző csoportok műsorát nézhette meg a közönség A rendezvényt a honvédelmi minisztérium is támogatta

PAPP FERENC, ezredes, főosztályvezető, HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály: E rendezvény nem kisebb feladatot vállal magára immár 22 éve, minthogy összefogja és közösen ünnepelje a hazai és nemzetközi kultúrát. A Honvédelmi Minisztérium évek óta részese a gála megvalósításának, azonban köszönettel tartozom a gála alapítóinak. azoknak a szervezeteknek, amelyek küldetésükben is vállalták a honvédség és a társadalmi kapcsolatok ápolását és elmélyítését.

A gálán több elismerést is átadtak. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Örökség serleget adományozott nyolc alkotóközösségnek, illetve művésznek. Valamint 29-en kapták meg a Magyar Kultúra Lovagja címet. A rangos elismerést azok vehetik át, akik többéves, évtizedes alkotói, irodalmi, művészeti tevékenységük példaként szolgál a magyar és határon túli társadalmak előtt. Idén a Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át Békés Mihály, nyugállományú alezredes, pipafaragó. Békés Mihály, országosan is egyedülálló hatszáz darabos pipagyűjteményét számos kiállításon mutatta be. A művészeti elismerések mellett legutóbb átvehette Cegléd Város Kultúrájáért kitüntetést, mostantól pedig a Magyar Kultúra Lovagja is.  A gálán ugyancsak a Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át Baranyi Ferenc, Kossuth díjas író, költő, műfordító is.