Már másodszor kaptak országos elismerést

1389

Az ország legszebb konyhakertjei közé választották a kocséri, Habon család kertjét. Minden megtermelnek földjükön, amire szükségük van, legyen az zöldség, gyümölcs vagy fűszernövény. Már nem első alkalom, hogy elismerést kaptak gyönyörű kertjükért, tavaly is átvehették az országos díjat.

Gyönyörű, rendezett a Habon család kiskertje Kocséron. Pedig néhány éve nem így nézett ki. Két esztendővel ezelőtt még térdig érő gaz volt a területen.  Aztán ahogyan ide költöztek, a házhoz tartozó, addig elhanyagolt kertet is gőzerővel elkezdték szépíteni.

HABON JUDIT: Heten vagyunk a családban, akik műveljük a kertet. A férfiak inkább a nehezebb, fizikai munkákat végzik, mi pedig a többit édesanyámmal ketten.

Két év alatt kemény munkával igazi kis ékszerdobozzá varázsolták a kertet. Minden megterem itt, amire szükségük van: sárgarépa, zöldség, paradicsom, szamóca és persze fűszernövényeik is vannak. A család számára nagyon fontos, hogy minél egészségesebb, vegyszermentes zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalukra.

HABON JUDIT: Persze vannak olyan növények, amiket néha muszáj permetezni, de megpróbáljuk a minimálisra csökkenteni a vegyszert. Nem is lehet összehasonlítani az ízét, amit én szedek le a kertből és frissen viszem be azzal amit megvásárolok bármilyen boltban.

Judit nem csak a fazékba tesz frissen szedett zöldséget, arról is gondoskodik, hogy a hideg hónapokban is saját termésükből ehessen a család. A kertet saját készítésű kis virágtartókkal és most például őszi dekorációval is csinosítgatják. A sok munkát pedig több elismeréssel is jutalmazták már. Juditék többször is megkapták már a kocséri kertszépítési díjat, és tavaly országos elismerésben is részesültek. Idén pedig sikerült duplázni. Alig két hete vehették az újabb elismerést. Az ország 36 legszebb konyhakertje közé választották az általuk művelt területet.

HABON JUDIT: Az hogy pont a miénk és pont mi nyertünk nagyon nagy elismerés. Örülünk neki nagyon hogy látjuk van értelme hogy annyit dolgozunk, és hogy csináljuk a kertet.

Oklevelet, bronzplasztikát és vetőmagot kaptak ajándékba. Judit azt mondta: az elismerés, az, hogy látják mások is értékelik munkájukat, újabb lendületet ad. Jövőre még több fűszernövényt szeretnének kiskertjükbe.