Médiacsoport alakult a ceglédi tankerületben

1335

Karbantartásra, informatikai eszközök beszerzésére és hangszer vásárlásra is tudott költeni a ceglédi tankerület az elmúlt időszakban. Összesen mintegy fél milliárdos fejlesztés volt az iskolákban. A tankerület igazgatója sajtóbeszélgetésre hívta a média munkatársait ahol arról is beszélt: stabil, bizalmon és partnerségen alapuló kapcsolat van a tankerület és az iskolák között. Fodor Gábor örömmel számolt be arról is: médiacsoport alakult ceglédi és környékbeli diákokból.

Ez volt az első alkalom, hogy sajtóbeszélgetésre hívta a ceglédi tankerület igazgatója a média munkatársait. Fodor Gábor a tankerület szervezeti felépítéséről, gazdálkodásáról beszélt elsőként. Mintegy 40 székhelyintézményért, 139 iskolai épületért és több mint 12 ezer diákért oktatásáért felelős a ceglédi tankerület. 2016-ban mintegy fél milliárd jutott felújításra, fejlesztésre-mondta az igazgató.

FODOR GÁBOR, igazgató, Ceglédi Tankerületi Központ: A jó gazdálkodásnak és a felelős gazdálkodásnak maradványpénzünk is lett abban az évben. Tehát mi 2016 decemberéig bezárólag 490 millió forintot tudtunk elkölteni karbantartásokra, beszerzésekre.

Informatikai beszerzésre 142, karbantartásra 283, hangszer vásárlásra 40, továbbképzésre pedig 20 millió forintot tudott költeni a ceglédi tankerület. Fodor Gábor beszélt a 2013-as és a 2017-es fenntartóváltásról is. Mint mondta: fontosak a személyes találkozások az iskola igazgatókkal, pedagógusokkal. A visszajelzések alapján mostanra stabilizálódott a rendszer, bizalmon, együttműködésen és partnerségen alapuló kapcsolat van a tankerület ész iskolák között. Ezt a sajtóbeszélgetésen részt vett intézményvezetők is megerősítették.

GULYÁS ZOLTÁN, igazgató, Kossuth Lajos Gimnázium:Ami nagyon jó, amit szeretnék kiemelni, hogy az utóbbi másfél évben érezhető hogy egyfelé megyünk, tehát mostmár a rendszer stabilizálódott, és így sokkal könnyebb az együttműködés. 

A sajtóbeszélgetésen több hagyományteremtő kezdeményezésről is szó esett. Mintegy 10 millió forintot költenek a továbbképzések támogatására, igazgatói tréningeket tartanak, lesznek gálakoncertek és hangszeravató bemutatók. A szabadegyetem pedig zenei és tudományos programokat kínál neves előadókkal. És médiacsoport is alakult. ceglédi és környékbeli diákokból.

FODOR GÁBOR, igazgató, Ceglédi Tankerületi Központ: Hat stábot képeztünk ki az elmúlt fél évben. Itt helyben volt egy negyven órás szerkesztési ismeretekről szóló képzés. Volt vágótanfolyam, szintén negyven órás, utána pedig voltak egy médiatáborban a gyerekek. egy hetet töltöttek.

A diákok a szakmai felkészítés után önállóan készítenek riportokat, tudósításokat egy-egy iskolai eseményről, illetve a tankerület rendezvényeiről. A médiacsoport tagjai közül többen már évek óta a Várkonyi iskola sulitévéjének alkotói.

KIS OLIVÉR: Én a riporterséget csinálom. Felkészülni erre. De én szöveget is szoktam írni, segítek ebben. Én azt is nagyon szeretem csinálni, szóval az újságírás is foglalkoztat.

Valamennyi diák nagyon lelkes. Olivérhez hasonlón Nyíri Virág is örömmel vág bele az új tanév média feladataiba.

NYÍRI VIRÁG: Megismerkedhetnek több emberrel. Nagyon szeretek kérdezni tőlük, hogy miket csinálnak, szóval az egészet nagyon szeretem csinálni.

A sajtóbeszélgetés mostantól rendszeres lesz. Így első kézből és naprakészen kaphatnak információkat az újságírók a tankerület és az iskolák életéről.