Mi marad az aszály után?

1135

A kukorica,a cukorrépa, a csonthéjasok, de a napraforgó és a szőlő is megsínylette a július közepe óta- kisebb megszakításokkal tartó- 40 fok körüli hőséget. Az Aranyhegyen egyes fajtáknál már a téli illetve tavaszi fagy idején odaveszett a termés jó része. A kánikula pedig tovább rontott a helyzeten. Ami maradt, azt is jóval előbb kell szüretelni, mint az elmúlt években.

Fonnyadt, sárga, vagy teljesen elszáradt levelek, szőlőfürtők. Szinte minden sorban láthatunk ilyet az Aranyhegyen. Hiába a tengerszint feletti magasság, a berceli dombokon is komoly károkkal kell szembenézniük a szőlősgazdáknak. Az év eleji, tartós, -18 foknál is hidegebb, száraz tél nem kímélte az egyes fajtákat, ezt pedig megtetézte a húsvét környéki tavaszi fagy. És ha ez még mindig nem lenne elég, az elmúlt évek legnagyobb hőhullámával is meg kellett birkózni.

KLÉMENT GYÖRGY, hegybíró: Legszélsőségesebb eset, amikor egy tőke kiszárad. Erre is van példa sajnos itt az Aranyhegyen. Illetve a nap okozott komoly égési sérüléseket, a levél nem takarta el a bogyót, tehát bogyóhéj barnulások, töppedések, fonnyadások.

Az irsai olivért már a tavaszi fagy tönkretette, a rajnai rizling, az ezerjó, a cserszegi fűszeres viszont elég jól átvészelte az extrém időjárási viszonyokat, a legellenállóbb pedig a kadarka. Összességében elmondható, hogy szinte minden fajtából kevesebb szőlő lesz idén.

KLÉMENT GYÖRGY, hegybíró: Mindenképpen terméskiesést okozott, de az én szemléletem az, hogy soha nem azért búsulok, ami nincs, hanem annak örülök, ami megmaradt, és az ültetvények azon részén, ahol jobb volt a fekvés, a talaj, ott gyönyörűen ismét helyre került a szőlő, összekapta magát, ott még jó termés várható.

A szüret idejét is előrehozta az afrikai hőhullám, szokatlan látvány, de már augusztus közepén megkezdődik a betakarítás. Az extrém nyári hőséget a csonthéjasok: a szilva és a barack is nehezen viselte. A kukorica, cukorrépa, és napraforgó esetében is komoly terméskieséssel számolnak a gazdák. A gyümölcsöknél az árak mégsem szabadulnak el, mert éppen a kánikula miatt szinte egyszerre érnek be és a túlkínálat kordában tartja drágulást. Az már most látható viszont, hogy a tartós kánikula miatt károsodnak a gyümölcsfák, jövőre nem lesz elegendő virág rajtuk és a termés is elmarad az átlagostól.