Művészetek Házaként működik tovább

1194

Koncerteket, hangversenyeket, kiállításokat is rendeznek majd a felújított albertirsai zsinagógában. A 200 éves épület rekonstrukciójára pályázaton nyert pénzt mintegy 288 milliót a város. A munkálatok során helyreállították az épület eredeti arculatát, de szabadtéri színpadot is kialakítottak. Az ünnepélyes avatón a vezető rabbi, Köves Slomo is köszönőt mondott.

Így nézett ki február végén az albertirsai zsinagóga. A szebb napokat is látott épület akkor romos képét mutatta, most pedig a felújítás után így néz ki. Az 1800-as évek elején épület zsinagógát néhány esztendő alatt teljesen kifosztották, az idő pedig jócskán kikezdte a falakat, a belső teret. Az albertirsai önkormányzat régi vágya volt, hogy felújíthassa az épületet. A rekonstrukcióval bővül a funkció is, művészetek házaként fog működni, ahol kiállításokat, koncerteket, hangversenyeket is rendeznek majd. A közösségek így megmutathatják egymásnak értékeiket-mondta az ünnepélyes avatón a polgármester.

FAZEKAS LÁSZLÓ, polgármester: Azt hiszem és azt vallom, hogy ez a ház ami hajdan zsinagóga volt és megőriztük az eredeti jellemzőit és ezentúl művészetek házaként funkcionál egyik kovásza, egyik előmozdítója lesz, lehet annak,hogy ezek az értékek erősítsék egymást, és ez akkor lehetséges, ha megismerik egymást a különböző értékek hordozói.

Az 1200 négyzetméteres épület mintegy 120 fő befogadására alkalmas. A térség fontos közösségi tere az irsai zsinagóga. Az épülettel egy újabb sikeres beruházásnak is örülhet a város-hangsúlyozta Banai Péter, államtitkár.

BANAI PÉTER, államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium: Abban bízom, hogy nem csak anyagilag gyarapszik a település, nem csak anyagilag gyarapszik a ország hanem szellemiekben is. Én azt kívánom önöknek, hogy ez egy olyan épület legyen, ahol szellemileg is meg tudunk újulni.

A múlt és a jövő háza a felújított zsinagóga. Erről már Köves Slomo, vezető rabbi beszélt. Azt mondta: a művészetek házaként működő zsinagóga a felújítás után is őrzi azt a 147825 imát, ami itt 1809 és 1944 között elhangzott.

KÖVES SLOMO, vezető rabbi: Így, hogy ilyen gyönyörűen van ez a zsinagóga felújítva, nincs eltakarva az ami itt régen volt, annak a naturális tisztaságában, mintha visszasugározna ránk az a sok-sok ima, amit ez az épület magába szívott. és ettől teremt ez a négy fal ilyen különleges hangulatot.

Az avatót zenei és prózai műsorszám is színesítette. Kálid Artúr Szép Ernő: Lila Akác című művéből mondott részletet.