Nemzeti Tanévnyitó

1238

Megújítják a nemzeti alaptantervet-mondta az Emberi Erőforrások minisztere tegnap a nemzeti tanévnyitón, Nagykőrösön. Balog Zoltán azt is bejelentette: Arany János születésének 200.évfordulója kapcsán pályázatot írtak ki az iskolák számára. A diákok kirándulást tehetnek a néhai költő életének fontos helyszíneire, Budapestre és Nagykőrösre.

A diákok már több mint egy órával a kezdés előtt izgatottan készülődtek a Református Templomban. Idén Nagykőrösön tartották a nemzeti tanévnyitót, amelyet a Magyar Televízió élőben közvetített. A nézők a Duna World és az M5 csatornán nézhették az eseményt. A meghívott vendégeket, diákokat és pedagógusokat elsőként a polgármester köszöntötte. Dr. Czira Szabolcs azt mondta: minden nagykőrösit büszkeséggel tölt el, hogy a város adhat otthont a nemzeti tanévnyitónak. Az iskolakezdés, a tanítás a szeretetről szól-fogalmazott.

CZIRA SZABOLCS, polgármester: Az igazi pedagógusról, aki szereti a gyermekeket, szereti a közösséget, melyben él, melyben tanít. Szeret bemenni reggel az iskolába, szereti a tantárgyat, melyet tanít és szeretet által úgy tudja átadni a tantárgya ismereteit, az abban foglalt tudást, hogy azt a gyermek szomjúzó földként issza magába.

A nemzeti tanévnyitó nem csak az itthoni, a határon túl élő magyarságnak is szól-erről már az Emberi Erőforrások Minisztere beszélt az ünnepségen. Balog Zoltán elmondta: idén minden eddiginél biztonságosabban indul a családoknak a tanév. Az elsőtől a kilencedik osztályig, több mint egymillió diáknak nem kell fizetni a tankönyekért, a családok terhein könnyítenek az ingyenes étkeztetéssel, az elkövetkező három évben pedig 200 ezer gyerek tanulási helyét érinti majd az iskolafelújítási program-fogalmazott a miniszter. Balog Zoltán a nemzeti alaptanterv megújításáról is szólt.

BALOG ZOLTÁN, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma: A nemzet köznevelési kerekasztal javaslatára megújítjuk a nemzeti alaptantervet, erre egy nagyon neves, nemzetközileg is ismert köznevelési szakértőt bíztunk meg, hogy terjessze elő a koncepciót, amelyet majd társadalmi vitában megvitatunk és ezen tovább fogunk dolgozni.

Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán számos program és ünnepség van Nagykőrösön és az ország számos pontján. A néhai költő emlékére pedig pályázatot is kiírtak-mondta Balog Zoltán.

BALOG ZOLTÁN, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma: Az ünnepi évben és ezt szabad itt bejelentenem, minden magyar iskolára mindegy hogy a világ mely pontján van, az egész Kárpát medencére igaz az az új pályázat ,amely a Petőfi Irodalmi Múzeum írt ki, a legfrissebb pályázat úgy szól: kirándulni lehet Arany János életének helyszíneire. Két helyszínen támogatunk akár három napos kirándulás is, az egyik Budapest, a másik pedig Nagykőrös.

Nagykőrös, ahol Arany János 9 évig élt és tanított. A néhai költő mindannyiunknak példakép mindannyiunk számára-mondta a miniszter. A tanévnyitón az oktatásért felelős államtitkár arról beszélt: stabil rendszerben kezdődhet a tanítás szeptember elsején.

PALKOVICS LÁSZLÓ, oktatásért felelős államtitkár: A lehetőségek tanéve kezdődik holnap. Az első olyan tanév, amely stabil, kiszámítható, nyugodt rendszerben telik majd el. Vannak ugyan még teendőink, azonban az a keretrendszer, amelyben a két legfontosabb szereplő, a diák és a tanár egyaránt a feladatára tud koncentrálni, felállt.

A tanévnyitón az Arany János Általános Iskola és a Gimnázium kórusa is énekelt. A miniszter pedig Arany János emlékplakettet adott át az Arany János Református Gimnázium igazgatójának, Dr. Cziráné dr. Kőházi-Kis Timeának.