Országos konferencia Cegléden

509

Elismert, sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek tartottak előadást Cegléden a figyelemzavarral, hiperaktivitással kapcsolatban. Városunk adott otthont az országos konferenciának, amelyet az ADHD Magyarország Alapítvány az önkormányzattal közösen szervezett. A tanácskozáson gyógypedagógusok, terapeuták és szülők is részt vettek. Az ADHD-val küzdő gyerekek és felnőttek megfelelő fejlesztéssel komoly sikereket érhetnek el a művészet, a tudomány vagy a sport világában is-hangzott el a konferencián.

Megtelt a Művelődési Központ kamaraterme, nagyon sok pedagógus, terapeuta és szülő is elfogadta a meghívást az országos konferenciára, amelynek először adott otthont Cegléd. A szervező a 11 éve működő ADHD Magyarország Alapítvány, amelynek célja, hogy felkarolja a hiperaktív, figyelemzavaros, autizmussal élő gyerekeket és családokat. Valamint igyekszenek segíteni a gyógypedagógusokat.

CSERINÉ DEMETER BERNADETT, kuratóriumi elnök, ADHD Alapítvány:  Büszkeséggel tölt el, hogy Ceglédre sikerült elhozni az országos konferenciát, lévén, hogy a székhely is Cegléden van. Bizony nagyon messziről is érkeztek, tehát ez azt jelenti, hogy nagyon fontos a téma és érdemes vele foglalkozni. Nagyon hálás vagyok a ceglédi önkormányzatnak és a művelődési ház intézményének, mert a legnagyobb segítséget tőlük kaptuk. Hegedűs Ágota, alpolgármester és Détári-Lukács Ági közvetítésével.

Az ADHD nem válogat. A világ fejlett és kevésbé fejlett országaiban is nagyon sok felnőtt és gyerek küzd a figyelemzavarral, tanulási nehézséggel, hiperaktivitással. A szakmai konferencia kiváló lehetőség, hogy segítsék a fejlesztőpedagógusok munkáját és persze a szülőket is-mondta köszöntőjében az alpolgármester.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: Aki értő, és megértő környezetben, segítőkkel körülvéve vívja meg a maga harcát e betegséggel, sok-sok munkával, kitartással, felül tudnak kerekedni figyelemzavarukon, kiemelkedőt is alkothatnak akár a tudomány, a művészet világában, vagy a sportban.

Magyarországon a becslések szerint mintegy 100 ezer gyerek küzd ADHD-val. Ha ezeket a gyerekeket nem megfelelően kezelik-fejlesztik, könnyen elmehetnek a bűnözés irányába. Ellenkező esetben viszont értékes tagjai lehetnek a társadalomnak.

HAJDÚ ÁGNES, alapító, szakmai vezető, ADHD Alapítvány: Mi próbálunk minden évben erre ajánlásokat adni, hogy a gyógypedagógus képzést is úgy kellene fejleszteni meg a pedagógus képzést is, hogy az alapképzésbe kaphassanak plusszinformációkat. Tehát hogy tudják azt a pedagógusok, hogy ezt hogyan kell kezelni, hogy eszközöket adjanak a kezükbe. Nekünk ez a feladatunk hogy a továbbképzéseken adjuk olyan eszközöket a pedagógusok kezébe, hogy tudjanak ezekkel a gyerekekkel báni, mert sokan fel sem ismerik.

A figyelemzavaros, hiperaktív gyerekek dícsérettel fejleszthetőek a leginkább-tette hozzá Hajdú Ágnes. A konferencián több elismert, sokéves tapasztalattal rendelkező szakember előadását hallgathatták meg a résztvevők, egyebek között Czeizel Barbara, dr. Páli Judit, Fléger Kapat és Farkas Gergő is korszerű módszertanokról beszélt. A konferencián elhangzott az is: jövőre Cegléden Tanoda programot szeretnénk létrehozni.