Öt iskola mosdója újulhat meg

1255

Civil kezdeményezésből indulva, a kormány és több nagyvállalat segítségével újulhat meg öt magyarországi iskola mosdója. Az Unilever Magyarország Kft. harmadik éve hirdeti meg a programot, amelyre idén tíz település oktatási intézménye pályázott. Az öt nyerte iskolát ma Pilisen hirdették ki.

Így néz ki Pilisen, a Gubányi Károly Általános iskola mosdója. Jócskán ráférne a felújítás, az intézmény azonban saját forrásból nem tudta megvalósítani. Ezért pályáztak a Domestost is gyártó Unilever Magyarország Kft. iskolamosdó felújítási programjára. A cég harmadik éve segíti az intézmények higiéniás fejlesztését.

ARANYI LÁSZLÓ, Unilever Magyarország Kft .kategória menedzser : A programunk során, február elseje és április 30-a között minden Magyarországon eladott termék után 5 forintot ajánlottunk fel az iskolai mosdók felújítására. Az ebből befolyt összeg 13 millió forint volt, amiből csak három iskolát sikerült volna felújítani.

A kezdeményezéshez több nagyvállalat is csatlakozott, így nem három, hanem öt iskola mosdójának felújítását finanszírozzák-tette hozzá Aranyi László. A cég menedzsere gratulált az öt nyertes településnek. Pilis, Csabacsűd, Olasz, Bagamér és Hajdúszovát iskolai mosdója újulhat meg a nyáron. A civil kezdeményezés mellé nem csak cégek, de a magyar kormány is segítséget nyújtott. Az országgyűlés alelnöke példamutatónak nevezte az összefogást.

GULYÁS GERGELY, az Országgyűlés alelnöke: Vannak ugyan nagyon jó és sok milliárd forintos kormányzati programok is, amelyek hasonló célokat szolgálnak de sok szempontból a civil kezdeményezések, az egyéni akciók eredményesebbek tudnak lenni, sok szempontból könnyebb ehhez támogatást szerezni az állam részéről, mint ha az államnak kell valamit megszervezni, egy nagy egység lassabban reagál éppen ezért jó, ha azt látjuk, hogy van olyan civil kurázsi amely valós, életszerű, gyakorlati, megfogható célokat jelöl ki.

Idén tíz intézmény pályázott a programra. Az iskolákra az interneten lehetett szavazni. Az intézmények történeteit idén is a Nők Lapja Café írta meg.

PÁCSONYI DANIELLA, főszerkesztő, Nők Lapja Café: Vécékről mesélni nagyon nehéz mesélni, mert azok büdös vécékagylók, törött csempék, és nem működő csapok. Az volt a feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a történeteket az iskolákban, amelyek nem iskolák lesznek, hanem dobogó lelkek. Ezek a lelkek diákok, tanárok, olyan történetek, amelyek által be tudjuk mutatni az iskolákat, ahol segítségre van szükség.

Építőipari és a kivitelezésben segítő vállalak valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is segítő kezet nyújtott a programhoz. A cégvezetők jelképesen hozzá is láttak a pilisi lány mosdó falának elbontásához.