Segítség a kertműveléshez

1102

Vetőmaggal és szakmai tanácsadással segít a Váci egyházmegye több kocséri családot kertjük megművelésében. A program lényege, hogy minden olyan támogatást megkapjanak a családok, amellyel a legtöbb és legszebb termést tudják földjükről betakarítani. A „Kertelek” nevet viselő program nagyon népszerű, van olyan család, amely az önellátás mellett eladásra is tudnak termelni.

Büszkén mutatja szép, gondozott kertjüket Ádámné Anikó. A négygyermekes anyuka családjával közösen műveli a földet. Minden megterem, amire szükségük van.

ÁDÁM ZOLTÁNNÉ: A krumplitól kezdve a tökig, a sárgarépa, zöldség, bab, paradicsompaprika, uborka. Tehát ami egy konyhára kell, az minden megvan nálunk. A gyerekek miatt eper, őszibarack, meggy, sütőtök.

Semmit sem permeteznek, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek egészséges zöldségeket, gyümölcsöket kapjanak-mondja Anikó. A család is egyike azoknak, akik részt vesznek a Váci Egyházmegye „Kertelek”nevű programjában.

PAULICZKY NÓRA, munkatárs, Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Program: Leginkább olyan emberek jelentkeztek, akik már valamilyen szinten művelgették a kertjüket, elkezdték saját felhasználásra, de nehezen boldogulnak, nincs hozzá segítségük, és bizony nekik nagyon sokat számít a szakmai segítség. 

A Váci egyházmegye vetőmaggal és szakmai háttérrel támogatja a programban részt vevő családokat. Ujlaki Mónika kertész minden hónapban hasznos tanácsokkal érkezik.

UJLAKI MÓNIKA, Váci Egyházmegye kertésze: Van aki már szépen felirkálja a kérdéseit, és ilyenkor szépen meg tudjuk beszélni, ez számomra nagyon pozitív és nagyon jó. És én is készülök, mert minden hónapban más-más tennivaló van, ültetni kell, betakarítani, ilyenkor készülök hozzájuk, és ilyenkor szakmailag amit csak lehet maximálisan megpróbálom őket támogatni.

Nagyon hasznos és szükséges is a kertész szakember segítsége-mondta Ádámné Anikó.

ÁDÁM ZOLTÁNNÉ: Hihetetlen hogy mennyi mindent nem tudunk, amit a nagyanyáink tudtak. És most ettől a programtól, Mónitól rengeteg mindent megtanultunk.

Idén olyannyira jó termésük volt, hogy már nem csak önellátásra tudtak termelni-tette hozzá a talpraesett anyuka, aki befőttet, ivólevet is szép számmal készít. Ádámék mellett még másik négy kocséri család is részt vesz a programban. Tóthék is nagyon örülnek a segítségnek, ők is mindent megtermelnek maguknak a földjükön.

TÓTH JÓZSEFNÉ: Van benne paprika, paradicsom, krumpli. Már nagyon régóta mezőgazdasági munkával foglalkozunk.

A Váci Egyházmegye programjára önkormányzatok és civil szervezetek pályázhatnak. Kocsér mellett még három településen segítenek a családoknak.