SMS-ben is kérhető az adóbevallás

12630

SMS-ben, levélben vagy elektronikus úton is kérhető az adóbevallás tervezet. Idén már minden magánszemélynek a NAV készíti el a személyi jövedelemadó bevallást, azoknak is, akiknek korábban a munkáltató vállalta ezt. Az ügyfélkapuval rendelkezők március 15-e után már megnézhetik a bevallás tervezet.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal még ebben a hónapban minden magánszemélynek küld egy tájékoztató levelet. Ebben a személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges minden tudnivaló és dátum szerepel. Idén mindenkinek az adóhivatal készíti el az adóbevallást, azoknak is, akiknek korábban a munkáltató. Az ügyfélkapuval rendelkezők elektronikus úton kaphatják meg az adóbevallás tervezetet, amely március 15-e után elérhető lesz saját webes tárhelyükön.

SALGÓ ATTILA, sajtóreferens, NAV NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága: Abban az esetben, ha nincs ügyfélkapuja, akkor ezt a tervezetet levélben tudja megkérni a Nemzeti Adó – és Vámhivataltól. Ennek kiküldési határideje március 19, addig lehet kérni, és március 28-án kezdjük kiküldeni ezeket a tervezeteket.

Nem muszáj levélben kérni az adóbevallást a NAV-tól, a legegyszerűbb és legnépszerűbb az SMS. Ebben az esetben a 06-30-344-4304-es számra az SZJA rövidítést, az adószámot és a születési dátumot kell elküldeni. A NAV ügyfélszolgálatokon személyesen is segítenek az adóbevallás elkészítésében vagy a 1819-es általános tájékoztató számon is kérhető információ. Fontos tudni, hogy a munkáltatótól illetve egyéb kifizetőktől január 31-ig mindenképpen meg kell kapnia az összesített igazolásokat.

SALGÓ ATTILA, sajtóreferens, NAV NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága: Az összesített igazolást, amit M30-as igazolásnak hívunk, a Magyar Államkincstár készíti el és küldi meg mindenkinek. Ezt célszerű összehasonlítani a bevallás tervezettel, ugyani a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem láthat minden bevételt, illetve minden kedvezményről sem tudhat, például gondolok itt azokra, akik családi kedvezményt ír be az adóbevallásába, mert nem tudjuk hogy az adott házastársak között hogyan osztják meg.

Az adóbevallás tervezet ha az adózó nem kívánja módosítani akkor május 22-én automatikusan érvényes személyi jövedelemadó bevallássá válik. Természetesen idén is van mód az SZAJ 1+1 százalék felajánlására, ezt elektronikus úton és papír alapon is megtehetik az adózók.