Táncos bűnmegelőzés

974

Különleges bűnmegelőzési előadásra várták a tizenéveseket ma Nagykőrösön. Táncokon keresztül mutattak be a fiatalokra leselkedő bűncselekményeket és baleseteket, mint például a családon belüli erőszakot, a kiközösítést és az ittas vezetést. A produkciók célja, hogy a táncokon keresztül ösztönözzék a középiskolásokat: kerüljék el a bűncselekményeket és a baleseteket.

  

A kislányt ellökik, kiközösítik társai. A tánccal azt érzékeltették, milyen súlyos lelki és sokszor fizikai következménye lehet, ha egy diákot terrorizálnak, zaklatnak. Nagykőrösön ma délelőtt 300 középiskolást hívtak meg arra az előadásra, ahol táncon keresztül mutatták be a fiatalokra leselkedő bűn-és balesetveszélyeket.

 

MÉNKŰ SZILVIA, r.alezredes. Ez az a korosztály, akit nagyon nehéz megszólítani és egy újdonságot szeretett volna a balesetmegelőzési bizottság kitalálni és úgy gondolták, hogy ehhez egy ilyen új típusú kezdeményezést indít és meg is találták az előadókat.

A produkciókat a 2010-ben alakult és tavaly egy tv-s tehetségkutató döntőjében is látott Üzenet Táncszínház csapata mutatta be. A műsorvezető Kovács Róbert volt.

 

KOVÁCS RÓBERT: Ennek a produkcónak megvannak azok a hasznos információáramlási részei, amit a rendőrség nagyon fontosnak tart és éppen ezért ti, akik végignézitek ezeket a produkciókat, biztosan sokat fogtok belőle profitálni.

 

A kiközösítés mellett a családon belüli erőszakot, a droghasználatot, az ittas vezetést és láthatóságot is személtették a táncokon keresztül. A produkciók után rendőri szakember beszélt a látottakról és az egyes veszélyekről, mint például a zaklatás vagy terrorizálás.

 

TAKÁCS ANNA, r.alezeredes: Ez történhet diák-tanár, diák-diák között, vagy történhet az is, amikor a diák az iskolai felszerelésén tölti ki az agresszivitását, az erőszakot.

 

A tizenéves korosztályt még mindig leginkább a droghasználat illetve a közúti balesetek veszélyeztetik és válnak maguk is áldozattá.

 

MÉNKŰ SZILVIA, r.alezredes: Amikor önállóan közlekednek kerékpárral és gyalogosként, akkor nagyon sok esetben ők az okozók. Mobiltelefont használnak, nem figyelnek, a mobiltelefonon keresztül zenét hallgatnak, és kizárják maguk körül é világot és nem hallanak semmiféle veszélyforrást.

 

A táncon keresztüli balesetmegelőzési előadást az ország több pontjára is elviszik. Pest megyében egyedül Nagykőrös volt a helyszín és egyben ez volt az első előadás is.