Tanulj szakmát!

1246

Vannak olyan kétkezi szakmák, amelyekben már egyetlen osztályt sem tudnak indítani, annyira kevés fiatal jelentkezik. Pedig egy jó szakembernek mindig lesz munkája és el tudja tartani a családját—hangsúlyozzák nem csak az oktatók, de a vállalkozók is. A Ceglédi Ipartestület egész héten át bemutatókkal várja a nyolcadikosokat, hogy saját szemükkel is lássák, hogyan zajlik a munkafolyamat egy-egy szakmában, legyen az fémforgácsoló, faesztergályos, vagy fodrász.

Túri Attila, oktató éppen a fémforgácsolásról mesél a nyolcadikos gyerekeknek, sőt meg is mutat nekik egy-két munkafolyamatot. A ceglédi ipartestület egész héten át várja a végzős általános iskolásokat, hogy saját szemükkel is lássák mit jelent a gyakorlatban az építőipari, faesztergályos, vagy éppen a fémforgácsoló szakma.

TÚRI ATTILA, oktató, Bem Műszaki Szakközép-és Szakiskola: Szeretnénk a szakma szépségeit bemutatni nekik és ezen felül egy maradandó emléket, egy munka örömöt adni nekik. Összeállítottam egy kis kulcstartót, azt elkészítheti, aki szeretné.

Sajnos egyre kevesebb a szakember, szinte minden ágazat munkerőhiánnyal küzd legyen szó vendéglátásról, gép-,építő-vagy ruhaiparról. A szakképző iskolák mindent megtesznek, hogy népszerűsítsék a szakma tanulást. Cegléden első alkalommal rendeztek szaka fesztivált az ipartestület épületében.

SERFŐZŐ BALÁZS: Amit megnéztünk eddig az a kőműves munka volt, aztán a faesztergályos, és most itt vagyunk bent a gépészetnél. – Melyik tetszett neked eddig a legjobban?-Eddig a kovácsüzem meg a gépészet.

A gyerekeknek nem könnyű a pályaválasztás, és nagyon sok függ a családi háttértől. A szülők bíztató, motiváló hozzáállásán is múlik a gyerek bele akar és bele mer-e vágni egy-egy szakma tanulásába.

TÚRI ATTILA, oktató, Bem Műszaki Szakközép-és Szakiskola: A létszám egyre kevesebb. Azért próbáltam ezt a bemutatót is, hogy nagyon sokan félnek ettől. Nem kell félni. Az, hogy egy rozsdás vasdarabból elkészül egy tökéletes használati tárgy, annál nagyobb öröm nincs.

Mint ahogyan az is hatalmas öröm, amikor egy anyagból szép ruha vagy dísztárgy lesz. A szakma fesztiválon nem csak az ipartestület székházába várják a nyolcadikosokat, több ceglédi üzembe is ellátogathatnak. Megnézhetik például milyen munka zajlik a Kovácsüzemben vagy a az ipari parkban működő forgácsoló és alkatrészgyártó Kft.-nél.

Itt is folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek. Az általunk megkérdezett gyerekek közül többen azt mondták: még nem tudják milyen irányba szeretnének továbbtanulni. Vannak persze olyanok is, akiknek határozott elképzelései vannak. Szabolcs például informatikusnak tanul tovább.

MÁTÉ SZABOLCS: Azért vonz ez a szakma mert mindig is érdekelt az informatika, és ezt nemrégen döntöttem el, hogy informatikus szeretnék lenni.

A szakmák fesztiválja péntekig tart,ahová délelőtt a gyerekeket, délután pedig a szülőket várják a továbbtanulással kapcsolatos információkkal.