Tárogatózenével folytatódott a Szabadegyetem sorozat

891

Újabb zenei különlegességgel folytatódott a Tankerületi Szabadegyetem sorozat. Most a Hungarikumok közé is felvett tárogató volt a főszereplő. A különleges hangszert és persze a hozzá kapcsolódó zeneműveket a Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett előadóművész, a Pest megyei önkormányzat kulturális szakreferense, Terék József és zenekara mutatta be a közönségnek.

Terék József a magyarországi népzenei élet egyik meghatározó előadóművésze. Pályafutását 25 évvel ezelőtt kezdte el, mely szülőfalujából, a Pest megyei Tápiószeléről indult. Gyermekkorától kezdve folyamatosan kapcsolatban van a népzenével, valamint a klasszikus zenével. Számos hangszeren játszik 2009 óta pedig a tárogató is bekerült ezek sorába. Az a hangszer, amely 2014.decemberében  a Hungarikumok közé kerülhetett. És amely hangszert mindenhol nagy érdeklődéssel fogad és vár a közönség.

TERÉK JÓZSEF előadóművész: „Úgy gondolom, hogy a tárogatót itthon is külföldön is megbecsülik. Külföldön egyébként bármilyen rendezvényre megy az ember, akár egy nemzetközi néptánc fesztiválra, akár egy nagykövetségi országos rendezvényre, mindenhol nagyon odafigyelnek rá, hogy mi ez a hangszer és nem mindenhol tudják, hogy ez csak a miénk, csak a Kárpát-medencében megtalálható igazi magyar hangszer.”

A  mostani koncerten a hangszer 500 éves történetéből kapott ízelítőt a közönség. Bartók népzenei gyűjtései, Kodály Kállai kettőse –  a népzenétől a cigányzenéig a magyar nótától a verbunkosig és a jazz-ig minden megjelent az esten. Terék József maga is kutat, gyűjt, értékeket ment és közvetít, de Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferenseként azt is pontosan látja, milyen fontos és értékmentő munka zajlik a térségben is.

TERÉK JÓZSEF előadóművész: „Én úgy gondolom, hogy tanulhatnak tőlünk. A Ceglédi Tankerületi Központ kezdeményezése, hogy mindig legyen egy érdekes zenei program, egy csemege, az a ceglédieknek meg a térségnek is egy hatalmas újítás. Megyei szinten úgy gondolom, hogy páratlan értékű az, ahogy Szabó István Pest megye közgyűlésének elnöke hozzááll a megyei értékekhez. Ezért alakult a Pest megyei értéktár bizottság, hogy szedjük össze Pest megyei értékeinket, legyünk rá büszkék, megyei regionális és természetesen települési, helyi szinten is. Tanítsuk újra, örökítsük át a gyerekeknek, hogy mindenki megismerhesse az értékeket.”

Erre nyílt most tehát alkalom a Tankerületi Szabadegyetem sorozat programján is.