Több mint egymilliárdot nyert Nagykőrös

1100

Több mint egymilliárd forintot nyert Nagykőrös  az Arany János emlékév megrendezésére-ezt tegnap jelentette be a város polgármestere. A hatalmas összegből kívül-belül megújulhat a Múzeum, valamint tudományos konferenciákat, zenei találkozókat, színvonalas rendezvényeket szervezhet Nagykőrös a néhai költő tiszteletére.

 A nagykőrösi városvezetés 2015 óta küzdött azért, hogy Arany János születésének 200.évét nyilvánítsák Arany emlékévvé és város forrást kapjon arra,hogy méltóképpen meg is tudni ünnepelni a kerek évfordulót. A polgármester a napokban kapta meg azt a levelet, amelyben arról értesítik: Nagykőrös hatalmas összeget nyert az évfordulóra. Czira Szabolcs a sajtó munkatársai előtt olvasta fel a levelet.

CZIRA SZABOLCS, polgármester. Örömmel értesítem,hogy az Arany emlékév kapcsán 1 milliárd 40 millió forint támogatást ad Nagykőrös önkormányzata részére.

A több mint egymilliárd forintból számos kulturális eseményt, konferenciát szerveznek majd Arany János emlékére-számolt be a polgármester. Egyebek mellett lesz Arany iskolák találkozója, kórustalálkozó és dobfesztivál, szeptemberben természetesen Arany napok is.

CZIRA SZABOLCS, polgármester: A nagykőrösi Arany napokra is kaptunk 12 és fél millió forintot, valamint koncertekre, egyéb rendezvényekre, és Arany János műveket adnak majd elő a helyi színjátszó csoportnál.

A megnyert összeg, az 1 milliárd forint jelentős részét, mintegy 870 milliót forintot az Arany János Közérdekű Múzeális Gyűjtemény épületének teljes felújítására költik. A részletekről az intézmény igazgatója beszélt. László Ditta elmondta: a külső-belső megújulás mellett a cél, hogy újra múzeumi rangra emelkedjen a gyűjtemény. Jelentős átalakításon megy át a 180 éve, eredetileg huszárkaszárnyának épült Múzeum-tette hozzá László Ditta. Modern,a 21.századi követelményeknek megfelelő intézménnyé válik.

LÁSZLÓ DITTA, igazgató, Arany János Kulturális Központ: Terveink szerint két nagy állandó kiállítótér és két időszakos kiállítóhely lesz. Lesz Vinotéka és Múzeumi Kávézó is.

A Múzeum előtti sétányt is felújítják és elnevezik Arany sétánynak. A múzeumi belépőjegy árak nem fogna drágulni-tette hozzá László Ditta, a helyi iskolásoknak pedig továbbra is ingyenesen lesz látogatható. A sajtótájékoztatón bemutatták be a nyomdából frissen kikerült, Nagykőröst bemutató új kiadványt is.