Tóparti és főzőverseny Abonyban

1483

Idén már több mint negyven csapat indult a marhafőző versenyen Abonyban. A város tópartiján a finom ételek mellett kézműves vásár és színpadi produkciók is várták a kilátogatókat. A rendezvény évről évre egyre népszerűbb, idén már a Vajdaságból is érkeztek vendégek. A szervezők célja, hogy országos hírűvé váljon a szórakoztató és hagyományőrző esemény.

Már kora reggeltől finom illatok szálltak az abonyi tó körüli területen. A szép környezetben mintegy negyven csapat mérte össze tudását a legfinomabb marhaétel díjáért. Családok, baráti társaságok, civil szervezetek is indultak. Volt aki tárcsán készített marhapofát, míg mások különleges fűszerezéssel és hozzávalókkal tették még ínycsiklandóbbá az ételüket. De akadtak jónéhány olyanok is, akik a hagyományos ízekre esküdtek.

 

FLAMBER ISTVÁN: Magyarosan riskapörkölt úttörőgombóccal. Gyerekkorunk kedvenc kajája, tehát marhapörkölt tarhonyával. Teljesen hagyományos módon, paprika-paradicsom, só, bors, kömény, fokhagyma, más nincs.

A zsűri folyamatosan járta a csapatokat, mindenhol kóstoltak és persze tanácsokat is adtak, mivel tehető még ízletesebbé egy-egy marhaétel. Adódik a kérdés, miért pont marhafőző versenyt hirdettek meg. Nos, a válasz: az abonyi tarkaborjú legendája miatt.

SIMON SZABINA, igazgató, Abonyi Lajos Művelődési Ház és Könyvtár: Volt egy szemfüles gazda, aki elvitte az egyszínű borját a vásárba, egy abonyi gazda. De mivel úgy látta, hogy a tarkaborjúknak nagyobb a keletje, fogta magát és átfestette.

De jött az eső, ami lemosta a borjúról a festéket. A történet kapcsán pedig rajtamaradt az abonyiakon hogy tarkaborjúsok.

SIMON SZABINA, igazgató, Abonyi Lajos Művelődési Ház és Könyvtár: Szerettük volna hogy ez ne ilyen pejoratív értelemben maradjon meg az abonyi tarkaborjúsok, hanem szerettük volna legenda köré építeni.

A Csányi Sándor, mesterszakács által is támogatott verseny olyannyira népszerű hogy idén már a Dunántúlról, sőt a Vajdaságból is érkeztek vendégek. A főzés volt kézműves vásár és hagyományőrző műsor is. Fellépett az abonyi hagyományőrző néptáncegyüttes és a fesztivál vendége, Besenyszög is látványos produkciókkal készült, koncertet adott a Desperado és a Cosombolis is. A nap mindenki számára a kikapcsolódásról és a jókedvről szólt.

PARTI MIHÁLY: Tökéletesen érezzük magunkat, örülünk, hogy végre nem első alkalommal, hanem tradíciója lesz ennek a rendezvénynek, hátha felnövünk akkorára, hogy országos hírűek lehetünk.

A cél tehát hogy az idén harmadik alkalommal rendezett tóparti országos hírűvé nőjje ki magát. Így a szervezők jövőre az ideinél is több meglepetéssel és hasonlóan színvonalas programokkal készülnek.