Történelmet kézbesítünk!

1273

Utazó kiállítás érkezett Ceglédre. A Posta történetét mutatták be abban a kamionban, amely ma egész nap a Kossuth Ferenc utcán várta a látogatókat. A tárlaton a 150 éves Postához kapcsolódó régi eszközöket, fényképeket, bélyegeket lehetett megnézni, sőt egy számítógépes alkalmazás segítségével egyedi fotót is készítettek a látogatókról.

A Magyar Posta idén ünnepli függetlenné válásának 150. évfordulóját. A kerek évforduló kapcsán utazó kiállítással kedveskedik a Postamúzeum. A kamion az elmúlt egy hónapban már számos településen megfordult, ma Ceglédre kézbesítették a történelmet.

KISFALUDI JÚLIA, múzeumigazgató, Postamúzeum: A teherautó, ami viszi a Posta által használt legnagyobb méretű, 18 tonnás teherautó. Ezt alakítottuk át, hogy befogadja a kiállítást illetve a látogatók balesetmentesen megközelíthessék. Külső grafikájában pedig a 150 éves életútra utaló rajzok és fotók jelennek meg, tehát a teherautó már önmagát reklámozza.

A kiállítás bemutatja a magyar posta függetlenné válásának és első évtizedeinek történetét, a posta egyesítését a távíróval és a távbeszélővel, és azt, hogyan alakult ki a századfordulóra a világ egyik legjobb postaszolgálata. A kiállítás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt sok érdekességet kínál.

KISFALUDI JÚLIA, múzeumigazgató, Postamúzeum: Postás figurákat jellegzetes öltözékben lehet mágneslappal kirakni,tehát ez egyfajta interaktivitás. A legmodernebb technikát pedig egy olyan virtuális fénykép jelenti, amelyet csak itt kaphat meg a látogató. Egy tablet segítségével olyan jelenetet tudunk előhívni egy alkalmazás segítségével, ami csak itt készül, erről készül fénykép.

A fotót a megadott e-mail címre elküldik a kiállítás szervezői. A postatörténeti kiállítás minden városban nagyon népszerű, holnap Pilisen, majd Szolnokon és Kecskeméten lehet megnézni az utazó tárlatot.