Új fákat ültetnek a korhadtak helyére

974

Több korhadt, balesetveszélyes fát is ki kell vágni a jövő héten kezdődő fasori munkák során. Ilyen például a Zöldházak előtt, a kis szökőkútnál lévő fűzfa, amelyről a nyár során két nagy ág is leszakadt, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg járókelő. A fa már olyan rossz állapotban van, hogy bármikor kidőlhet, muszáj kivágni. De ültetnek helyette másikat-mondta a város főkertésze. Mint ahogy a Bem iskola előtti korhadt fák helyére is új fák kerülnek, ott teljesen új fasort telepítenek egészen a Csengettyűs utcáig.

Befér az ember keze, olyan nagy hasadék van a Zöldházak előtt, a kis szökőkútnál lévő fűzfában. A város főkertésze mutatja, hogy porlad az egész fa. De nem ez az egyetlen probléma a fűzfával. A fa két fő ága a nyár folyamán leszakadt, csak a szerencsén múlt, hogy nem dőlt rá senkire. A fa egyértelműen balesetveszélyes-mondta a főkertész, Hervai Gergő.

HERVAI GERGŐ, főkertész: A kameraképen is jól látszódik, hogy gyakorlatilag végig van korhadva a vázágnak a felső és egy hatalmas berepedés van a törzs irányába, bármikor kettéválhat. A másik hogy a két vázág miatt a fának a súlypontja teljesen a temetkezési vállalat épületére húz, emiatt borzasztó felelősség lenne itt hagyni tehát ezt a fát ki kell vágni, de mindenkinek megnyugtatóan tudom mondani, hogy fogunk helyette ültetni, van hely, nagy lombkoronájú fát, akár hársat, akár kőrist, de tudunk ültetni.

És nem csak a Zöldházakhoz, a Bem iskola elé is új fákat ültetnek. Itt a vérszilvafák közül mintegy 8 olyan van, amely teljesen beteg, elkorhadt, elszáradt.

HERVAI GERGŐ, főkertész: Egy gyenge szellőnél is vihar előtt vagy vihar közben száraz ágak szakadtak, hasadtak le róluk. Ezeket is ki kell hogy vegyük, mert ott járdaforgalom, gyalogos forgalom és rengetegen járnak az iskolákba is. Jó hír, hogy ott is tudunk új fákat ültetni. A tervek arról szólnak, hogy nem csak a Bem iskola előtt, hanem végig a Csengettyűs utcáig teljesen új fasort tudjunk telepíteni.

A fasor telepítés jövőre valósul meg. Olyan fákat szeretnének ültetni, amelyeknek ősszel szép színes koronájuk van. A november 20-án kezdődő fasori munkák során gallyazást is végeznek természetesen figyelembe véve a lakossági igényeket. A Széchenyi úttól a Vasútállomásig hajtásválogatás is. lesz-tette hozzá Hervai Gergő.  A hétfőn kezdődő fasori munkák előreláthatóan egy hétig tartanak. Ez idő alatt félpályás útlezárásokra és járdaszakaszok lezárásával is számolni kell. Az önkormányzat a lakosság türelmét kéri.