Újra megjelent a Kalendárium

1021

Megjelent a Tápiószőlősi Kalendárium. A kötetben nem csak naptár található, hanem számos érdekes írás is a település történetéről, múltjáról. Tápiószőlős most ünnepli önállóvá válásának 70. évfordulóját, így a kalendárium is nagyrészt a születésnap jegyében készült. A kötet mellett a tápiószőlősi népviseletet is bemutatták az érdeklődőknek.

Ez már egymás után a harmadik év, hogy megjelenik a tápiószőlősi kalendárium. Az ünnepélyes bemutatón elsőként a polgármester köszöntötte a kötet bemutatóján megjelent közönséget. Szoboszlay Árpád úgy fogalmazott: nem volt kérdés, hogy idén is lesz kalendárium.

SZOBOSZLAY ÁRPÁD, polgármester, Tápiószőlős: Az előző években megjelent kiadványok nagy sikernek örvendtek, így mindenképpen azon munkálkodtunk, hogy ebben az évben is megjelenhessen abból a jeles alkalomból is, hogy most ünnepeljük Tápiószőlős önállóvá válásának 70. évfordulóját.

A kerek évforduló pedig igencsak meghatározta a fő csapásirányt a kalendárium szerkesztését illetően. Az olvasók olyan információkat is megtudhatnak a település múltjáról, amelyet eddig nem ismertek. Idősek és fiatalabbak egyaránt sokat dolgoztak a köteten.

VERES MIHÁLY, szerkesztő, Tápiószőlősi Kalendárium: 150 fő szerezte ezt a kalendáriumot. Egy felhívás következményeként, vagy eredményeként érkeztek hozzánk az írások. Nem válogattuk ki egyiket sem, csak stilisztikailag próbáltuk kicsit összeszerkesztgetni és minden, ami beérkezett hozzánk vélemény, életút, ez most mind ebben a kalendáriumban benne van.

A kalendárium egykor szinte minden vidéki háztartásnál megtalálható volt, hiszen nem csak naptárt, hanem jónéhány hasznos információt is tartalmazott. Ezt a hagyományt a tápiószőlősiek nem csak hogy felelevenítették,de aktívan részt is vesznek a kötet létrehozásában. A nyugdíjasok mellett a fiatalabb korosztály is örömmel munkálkodott-mondta Veres Mihály.

VERES MIHÁLY, szerkesztő, Tápiószőlősi Kalendárium: Négy fiatal, Cegléden tanuló kislány volt, aki segítségünkre, eljártak interjúkat készíteni. Szeretnénk egy ilyen írás archívumot létrehozni a honlapunkon, ami mindenki által megnézhető, utána kutatható, mert kértük a hozzájárulást is, hogy csak úgy, ha vállalja a nevét és a mondandóját.

A kötetben nem csak interjúk, hanem például recept is található. A bemutatón a kalendárium mellett a tápiószőlósi népviseletet is megnézhették a résztvevők.