Választási tudnivalók

1354

Most is 33 szavazókör lesz Cegléden, mint a korábbi választások idején. Egyéni jelöltre és pártlistára is voksolhatunk április 8-án. Országgyűlési képviselőjelölt az lehet, aki 500 ajánlást összegyűjt, az ajánlóíveket február 19-én adja ki leghamarabb a helyi választási iroda. Ez az a dátum, vagyis február 19-e, ameddig minden választópolgár postaládájában ott kell hogy legyen a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítő. Aki nem kapja, meg, a jegyzőhöz fordulhat segítségért.

A magyar parlamentbe 2018-ban is 199 képviselő jut be, 106 egyénileg megválasztott honatya dolgozhat az országért, 93-an pedig párlistáról kerülnek be. Az április 8-i választás rendjében jelentős változás nem lesz a korábbi országgyűlési  választásokhoz képest.

Dr. Diósgyőri Gitta, Választási Iroda vezető:– A jelölt az lehet, aki az egyéni választókerületben legalább 500 választópolgár ajánlását összegyűjti. Az ajánlóíveket a választási irodától lehet igényelni, aminek a vezetője a jegyző. Ezt leghamarabb február 19-én adjuk ki, igényelni már lehet, de a jogszabály leszabályozza ennek a pontos idejét. Az értesítőket a Nemzeti Választási Iroda postázza a választópolgároknak, melyeket legkésőbb február 19-ig meg kell kapniuk.

Aki nem kapja meg az értesítőt az említett időpontig, a jegyzőhöz fordulhat segítségért. Az elkövetkező hetekben megalakul az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság – tájékoztatott dr. Diósgyőri Gitta.

Dr. Diósgyőri Gitta, Választási Iroda vezető: A bizottság három tagját és két póttagját Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete választja meg a januári testületi ülésén. A bizottsági tagok a megválasztásukat követő öt napon belül alakuló ülést tartanak, és a polgármester előtt esküt tesznek.

Cegléden most is 33 szavazókör lesz, mindenhol minimum öt fős szavazatszámláló bizottsággal. A választópolgárok a voksokat április 8-án reggel hattól este hétig adhatják le. Cegléd csakúgy, mint korábban most sem csak helyi választási iroda központja lesz, hanem országos egyéni választókerületi központ is. A Pest megye 12. számú országgyűlési egyéni választókerülethez tartozó településeken nem fog működni helyi választási bizottság. A településeken leadott szavazatok alapján az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság legkésőbb 2018. április 14-én állapítja meg a választás egyéni választókerületi eredményét.