Változások a KRESZ vizsgában

2400

Januártól újabb mozgóképes kérdésekkel bővül a járművezetők elméleti vizsgája. Még mindig két ilyen típusú kérdésre kell válaszolniuk a vizsgázóknak, de több szituációs feladat közül választ a rendszer. Az oktatók szerint hasznosak a mozgóképes kérdések, mert sokkal gyakorlatiasabbak, jobban felkészíti a tanulókat a valós forgalmi helyzetekre.

Minden kérdésnél tíz másodpercig látható az adott közlekedési szituáció. Ennél a feladatnál például arra kell válaszolni, megelőzhetjük-e az előttünk haladó gépkocsit. Már két éve mozgóképes szituációkkal is vizsgáznak  a tanulók a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgán.

MORVAYNÉ CSALA EDIT, elméleti-és gyakorlati gépjárműoktató,Morvay Autósiskola: Ennek az a lényege, hogy a tanulók haladás közben figyeljék a táblákat, a közúti jelzéseket, és ezt menet közben ki tudják értékelni, és amikor az adott szituációhoz érnek, már kialakult megoldás van a fejükben.

A vizsgázóknak egy perc áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a mozgóképes kérdésre. A számítógépes grafikát alkalmazó feladatok száma bővült ez év elejétől. Vagyis a rendszerben több forgalmi helyzet szimulálása található.

MORVAYNÉ CSALA EDIT, elméleti-és gyakorlati gépjárműoktató: Januártól  bővült a kérdésbankban fellelhető kérdések száma, a vizsgán továbbra is kettő kérdésre kell választ adni, az egyik egy forgalmi szituációs helyzet, amikor a kereszteződésben az áthaladási sorrendet vagy esetleg egy rendőri karjelzésnél a továbbhaladás lehetőségét kell megválaszolni.

A másik kérdésben pedig például megállással, sebességkorlátozással kapcsolatos kérdésre kell válaszolni. A mozgóképes kérdések gyakorlatiasabbak-mondta Morvayné Csala Edit.

MORVAYNÉ CSALA EDIT, elméleti-és gyakorlati gépjárműoktató: Nagyon jónak tartjuk, mert már felkészülnek arra, hogy vezetés közben nagyon fontos a táblák megfigyelése, a közlekedési partnerek jelzéseit, mozgását figyelve könnyebben megoldják az adott helyzeteket.

A mozgóképes feladatok adatbankjában bővülés mellett egyéb változások is lesznek idén. Kormányhatározat született arról, hogy 2018. július elsejétől a 20 év alattiaknak az elméleti vizsgadíját, valamint a tanfolyam díjat 20 ezer forint értékben visszatérítik.