Velkey Andrásra emlékeztek

982

Családja, volt tanítványai, nyugalmazott és jelenlegi pedagógusok emlékeztek a Kossuth Gimnázium februárban elhunyt testnevelőjére, Velkey Andrásra. A fiatalabb generáció számára csak Bandi bácsinak hívott tanárúr sokakkal megszerettette a kosárlabdát, sportszerűségre tanította diákjait. Emberként és tanárként is példakép volt és marad-hangzott el az emléknapon, ahol személyes történetek is elhangzottak.

A Kossuth Gimnázium Öregdiák Egyesülete karolta fel azt a rendezvényt, amelyen az iskola egyik legismertebb, tisztelt és szeretett pedagógusára, Velkey Andrásra emlékeztek. Bandi bácsi-ahogyan a fiatalabb generáció hívta-nem csak pedagógusként, emberként is példakép volt és marad.

WACHLER JÁNOS GYÖRGY: Fantasztikus ember volt, remek kosárlabda edző. Az amatőr szellemet és a játék szeretetét plántálta belénk. Tehát nem is azt fogjuk a megemlékezésen kihangsúlyozni, hogy milyen eredményeink voltak, hanem hogy hogyan tudta a sportszerűségre, a játék szeretetére nevelni a tanítványokat.

Velkey tanár úr nem csak Wachler Jánossal, nagyon sok diákkal megszerettette a kosárlabdát. Bandi bácsi rajongott a sportágért, tanítványai pedig rajongtak érte-mondta az emlékeket felidézve dr. Kürti György.

KÜRTI GYÖRGY, elnök, Öregdiák Egyesület : Több mint 30 évet tanított a Kossuth Gimnáziumban, minden tablón rajta van, és ezáltal több ezer diák fordult meg a keze alatt. Szerelmese volt a kosárlabdának. Így emlegetik a legtöbben Bandi bácsit.

Az emléknapon a néhai pedagógus volt diákjai, pedagógustársai is személyes történetekkel emlékeztek Velkey Andrásra. Az emléknap kiválóan illeszkedik a Kossuth Gimnázium a nyugdíjas pedagógusok megbecsülését célzó törekvéséhez-mondta az igazgató.

GULYÁS ZOLTÁN, igazgató, Kossuth Lajos Gimnázium: Örömmel vettük észre, hogy fontos másnak is, nem csak nekünk, hogy a volt tanáraihoz kötődjön az intézmény.

Az emléknapon a résztvevők kosárra dobással is tisztelegtek a tanár úr emléke előtt. Sírjához pedig egy mindenki által aláírt kosárlabdát vittek. A néhai pedagógus veje, Bogádi Csaba idén májusban a középiskolásoknak Velkey András kosárlabda emléktornát is szervezett.