12-ik hely a junior vb-n, 3 arany a diákolimpián

565

Szeptember 17-e és 23-a között a szlovákiai Nagyszombatban rendezték a junior birkózó világbajnokságot, ahol Török Tamás a kötöttfogásúak 60 kg-os súlycsoportjában lépett szőnyegre. A kötöttfogás küzdelmeire hétfőn, kedden és szerdán került sor. A ceglédi versenyzőnek a sorsolásnak köszönhetően nem kellett selejteznie. Tamás a nyolcaddöntőben kezdte meg a versenyzést, ahol először dél-koreai birkózóval mérte össze a tudását. Az első menetben Tamás egy levitellel szerzett 2-0-ás vezetést, majd egy elveszített dél-koreai challangel 3-0-ra növelte előnyét. A második menet hajrájában a dél-koreai egy levitelt még végre tudott hajtani, de így is Tamás győzött 3-2-re. A negyeddöntőben az ukrán versenyzőt verő indiai birkózó következett. Tamás itt is vezetést szerzett egy levitelt követően. A folytatásban az indiai támadott, megfordította a mérkőzést és végül 11-2-re nyert. Mivel az indiai az elődöntőben az iráni versenyzőt is legyőzte, így Tamás másnap a vigaszágon folytathatta. Itt az ukrán versenyző ellen tompán kezdett, ellenfele meglepte egy válldobással és ezt követően be is tusolta. Így Tamás számára befejeződött a világbajnokság. Végül a 12. helyen végzett.
Junior birkózó világbajnokság, Nagyszombat
Kötöttfogás
60 kg 12. Török Tamás

Két napra Püspökladány lett a birkózás fővárosa, hiszen pénteken a harmadik, szombaton pedig a negyedik korcsoportos kötöttfogású diákolimpiáknak adott otthont a városi sportcsarnok. A fiatalabbaknál végül 179, az idősebbeknél pedig 173 birkózópalánta próbált szerencsét és csapott össze a diákolimpiai bajnoki címekért iskolájuk színeiben.
A Ceglédi VSE az első napon, pénteken 12, másnap az idősebbeknél 6 birkózóval képviseltette magát. A ceglédiek a két nap során három bajnoki címet gyűjtöttek be.
Pénteken remekül birkóztak és hárman is a döntőbe jutottak. A 35 kg-ban Józsa Attila, 42 kg-ban Manczák Máriusz és 63 kg-ban Csiszár Márkó egyaránt három-három győzelem után jutottak a döntőbe úgy, hogy minden ellenfelüket vagy tussal vagy technikai tussal győzték le. A döntőben Józsa Attila és Csiszár Márkó újabb technikai győzelmet követően szerezték meg a súlycsoportjuk diákolimpiai bajnoki címét. Mind a ketten kiemelkedtek a mezőnyből, minden mérkőzésükön úgy tudtak nyerni nagy fölénnyel, hogy az ellenfeleik egyetlen akciópontot sem tudtak végrehajtani rajtuk. Manczák Máriusz sajnos a döntőben már nem bírt az ellenfelével, így végül az előkelő második helyen végzett. A bronzéremért négyen léptek szőnyegre, amiből csak egyet tudtak megnyerni a ceglédiek. Mivel a 46 kg-ban két ceglédi, a Mizsei testvérek küzdöttek a harmadik helyért, ezért már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy egy bronzérem Ceglédre kerül. Végül a bronzcsatában egy szoros mérkőzésen Ádám nyert egy ponttal Milán ellen és ezzel ő állhatott fel a dobogóra. Az 50 kg-ban Csiszár Adrián és a 85 kg-ban Ujszászi Szabolcs is a bronzéremért birkózhatott, de sajnos mind a ketten vereséget szenvedtek és így az ötödik helyen zárták a versenyt.
III. korcsoportos kötöttfogású birkózó diákolimpia
35 kg 1. Józsa Attila
42 kg 2. Manczák Máriusz
46 kg 3. Mizsei Ádám 5. Mizsei Milán
50 kg 5. Csiszár Adrián
63 kg 1. Csiszár Márkó
85 kg 5. Ujszászi Szabolcs
Szombaton az idősebbek, a negyedik korcsoport versenyzői küzdöttek a diákolimpiai bajnoki címekért. A ceglédiek az előző naphoz képest szerényebben szerepeltek, de erre a napra is jutott egy bajnoki cím. A 41 kg-ban Rafael Dániel a lehető legrosszabbul kezdte a versenyt, mivel kapkodva, szétszórtan birkózva az első fordulóban meglepetésre a szabadfogású serdülő válogatott győri versenyzőtől kötöttfogásban, pontozásos vereséget szenvedett. A második fordulóban a kötöttfogású serdülő válogatott fradista versenyző következett. Dani itt már a taktikai utasításokat betartva birkózott és végül technikai tussal nyert. Mivel a következő fordulóban a fradista versenyző megverte a győri birkózót, ismét nyílttá vált a verseny. Daninak, hogy versenyben maradjon a bajnoki címért, az utolsó két fordulóban tussal kellett nyernie, amit teljesített is. Így egyenlő pontszámmal végzett az FTC-s versenyzővel, de a szabály szerint nem az egymás elleni eredmény döntött a két rivális között, hanem az, hogy a verseny során ki mennyi akciópontot tudott végrehajtani az ellenfelein. Ebben is Dani volt jobb, mivel ő 38 pontot, míg ellenfele 25 pontot csinált az ellenfelein. Így ha a lehető legkisebb különbséggel is, de végül Rafael Dániel szerezte meg a súlycsoportja bajnoki címét. Az ugyancsak a 41 kg-ban versenyző Török Olivér egy győzelmet és három vereséget követően a 4. helyen végzett.
IV. korcsoportos kötöttfogású birkózó diákolimpia
41 kg 1. Rafael Dániel 4. Török Olivér