300 új munkahely lesz Nagykőrösön

814

Háromszáz új munkahely jön létre Nagykőrösön. A legnagyobb japán elektronikai cég, a SIIX Corporation épít gyárat a városban. A összesen 6,4 milliárdos beruházáshoz a kormány 1,3 milliárd vissza nem térítendő támogatást ad. A vállalat jövő év szeptemberében már szeretné elkezdeni a gyártást, a dolgozók képzése márciustól elkezdődik. A nagykőrösi gyár fogja ellátni a vállalat európai vevőkörét, a japán cég már most további bővítésben gondolkozik. A hírt ma délelőtt, sajtótájékoztatón jelentették be.

Ma reggel, a Külügyminisztériumban, a japán elektronikai cég, a SIIX Corporation európai igazgatója mutatta be a vállalatot.

KODZSI JANASZE, elnök, SIIX Corporation: A SIIX vállalat jelenleg az első számú Japán gyártószolgáltatásokat nyújtó cég. A Tokiói tőzsde első szekciójában jegyzett SIIX évente körülbelül 2,2 milliárd amerikai dolláros forgalmat termel, globális szinten 10 350 munkavállalót foglalkoztat.

A főként az autóipar számára gyártó világvállalat Nagykőrösön építi meg 12. gyárát-ezt már a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

SZÍJJÁRTÓ PÉTER, Külgazdasági és Külügyminiszter: Most a SIIX Corporation úgy döntött, hogy Nagykőrösön hozza létre 12. gyárát a világon, első lépésben 8 ezer négyzetméteres gyártóterületen, majd ezt megduplázva 16 ezer négyzetméteren fognak gyártani. Beruházásuk összértéke 6,4 milliárd forint.

A beruházáshoz a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. A sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, amiért állami segítséggel újabb beruházás, újabb munkahelyek jöhetnek létre.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: A kormány állta a szavát és nem hagyja, nem hagyta cserben Pest megyét, különösképpen a ceglédi, nagykőrösi járás területét, hiszen itt Pest megyében ez a régió leszakadó régiók közé tartozik.  

A japán cég 300 új munkahelyet teremt Nagykőrösön. Erről már a polgármester, dr. Czira Szabolcs beszélt a média munkatársai előtt.

DR. CZIRA SZABOLCS, polgármester, Nagykőrös: Nekünk nagyon-nagyon fontos, azt gondolom, hogy egy történelmi pillanat hogy munkahelyet sikerült ilyen helyzetben létrehozni a Közép-magyarországi régióban. Az elnök is elmondta, hogy nekik annál jobb egy gyár, minél többen dolgoznak ott.

Az egyeztetések során újabb fejlesztések is körvonalazódtak, így a 300 fős dolgozói létszám tovább emelkedhet-tette hozzá a polgármester. A városvezetés fejlesztési törekvései sorra célba érnek, a közös munka most újabb sikert hozott, többszáz embernek kínálnak megélhetést helyben-mondta a sajtótájékoztatón az alpolgármester.

DR. KÖRTVÉLYESSY ATTILA, alpolgármester, Nagykőrös: Itt a lehetőség mindenkinek, adja be az önéletrajzát, akinek nincs munkája, igenis, ott a lehetőség, végezhet munkát, eltarthatja belőle a családját, illetve saját magát.

A japán cég 2017. márciusában kezdi építeni a gyárat Nagykőrösön, a dolgozók képzése is tavasszal kezdődik, jövő ősszel pedig már a gyártás is elindul.