A fafaragó mester volt a csemői iskola vendége

1753

A Király Zsiga-díjas fafaragó, Orisek Ferenc beszélt életéről és alkotásairól a csemői iskola diákjainak. A Népművészet Mesterét a Magyar Kultúra Napja alkalmából hívták meg az intézménybe. A Ladányi Mihály Általános Iskolában egyébként több alkotása is díszíti a falakat.

Vésők, élezők, kések – Orisek Ferenc minden fontosabb eszközt magával vitt a csemői Ladányi Mihály Általános Iskolába. A fafaragó mestert azért hívták meg az intézménybe, hogy a gyerekek megismerkedjenek életével és alkotásaival.

FÖRHÉCZNÉ BARTHA MELINDA, szervező pedagógus: ,,Ezt a jeles napot összekötjük a mi jubileumi évünk sorozatával, ugyanis idén 40 éves az iskolánk. Jeles mestereket hívtunk meg, akik bemutatták a szakmájukat. Ez a két esemény úgy kapcsolódik össze, hogy Feri bácsi egyben egy jeles szakmabeli is és a Magyar Kultúra Napja alkalmából egy jeles alkotó is, fafaragó művész.”

Az intézményben két terem falait is alkotásai díszítik. Híres írókról, költőkről és matematikusokról, valamint fizikusokról készített plakettjei láthatóak az iskolában. A beszélgetős délutánon a gyerekek érdeklődve figyelték a fafaragó mestert, miközben életéről és első alkotásáról mesélt.

ORISEK FERENC, fafaragó: ,,A szüleim mesélték, hogy volt egy bátyám, aki még csecsemő korában meghalt, Sándorkának hívták. Elhatároztam, hogy a Sándorkának csinálok egy síremléket, már akkor divatja volt ezeknek a márványszobroknak, nem csak fából voltak. Volt egy kis barokkos kereszt és a közepébe egy lehajtott fejű Krisztus és az megtetszett.”

Nemrég unokájával járt a temetőben és még mindig ott van első alkotása, a síremlék. De beszélt a különböző fák rajzolatáról is.

ORISEK FERENC, fafaragó: ,,Amíg a dombor faragásnál előny a rajzolat, a szoborfaragásnál hátrány elviszi a figurát. Ezen például itt látszanak a rajzok, mert diófa.”

A Király Zsiga-díjas fafaragó 1937-ben született Pázmándon. Rajzolási készsége hamar megmutatkozott. Faipari Technikumban tanult, majd Brassóban a Faipari Egyetemen faipari mérnök végzettséget szerzett. Szabadidejében kezdett szoborfaragással foglalkozni. Szobraiban megjelennek  falusi gyermekkorának szereplői, emberek, állatok, különböző tevékenységek. Tudását pedig mindig szívesen adja át a fiataloknak.