A Golgota útján

1180

A Gulagokba hurcolt százezrek története elevenedik meg az erdélyi magyar író Gazda József A Golgota útján című kötetében. A szerző 385 emberrel beszélgetett a megrendítő eseményekről. A kötetét most a ceglédi közönségnek mutatta be a Könyvtárban.

Sokan szeretnék eltörölni a múltat. Tűzzel-vassal zúzzák a világ értékeit, ez ellen pedig csak annyit lehet tenni, hogy hagyjuk beszélni azokat, akik átélték a szörnyű időszakot – fogalmazott Gazda József, erdélyi magyar író.

GAZDA JÓZSEF, író, szociográfus: ,,Én hitem szerint dokumentum szerű felvételeket készítettem. Ez a munkám a 2000-es évek elejéig folyt. 35-40 éven keresztül legalább 3000 embernek a sorsát mondtam el. Most két évvel ezelőtt meghirdették, hogy a Gulag emlékév és akkor gondoltam arra, hogy hát én ezekből az anyagokból különféle könyveket írtam.”

A szerző szerint még most is tabu a gulagokba hurcolt emberek története, ezért adta közre a mintegy fél évszázad gyűjtőmunkájának az eredményét.

GAZDA JÓZSEF, szociográfus, író: ,,A második világháború után válogatás nélkül szedték össze a magyarokat mindenütt, ezzel a hivatalos történetírás azért foglalkozik árnyaltabban, mert akik szedették össze az embereket azok fognak 45 éven keresztül uralkodni. Tehát nekik nyilván az nem tetszene, ha az ő aljasságukat a történelmi könyvekbe belefoglalnák.”

Pedig a tények azok tények – hangsúlyozta Gazda József. A szerző nem csak riporterként van jelen a történetekben, hanem meglátásait, véleményét is átadja az olvasónak a szörnyű munkatáborokról.

GAZDA JÓZSEF, szociográfus, író: ,,Akkor indultunk el már ’18-ban, a Golgota útjára lépett a magyarság és azóta is ott menetel sajnos a nemzet.”

A Golgota útján című könyvet most a ceglédi közönség is megismerhette. Gazda József egyébként 1956-tól kezdett művészettörténeti és kritikai írásokat publikálni a romániai magyar sajtóban. Első könyvei képzőművész-monográfiák voltak. Utazási élményeit művészeti útikönyvekben foglalta össze. Később számos szociográfiai kötete született.