A hősökre emlékeztek

1093

 A világháborúkban elesett magyar katonákra emlékeztek ma a Hősök Napján. Cegléden hagyományosan az Első- illetve a Második Világháborús emlékműnél hajtanak fejet a világégésben meghalt katonák és civil áldozatok emléke előtt. A mai megemlékezésen megkoszorúzták az újvárosi temetőben, az I.világháborúban elesettek emlékére felújított sírhelyet is.

Május utolsó vasárnapján a hősök előtt tiszteleg az ország. Azok előtt a katonák és civilek előtt, akik a legdrágábbat, életüket adták a hazáért az I. és a II. világháborúban. Cegléden ahogyan minden évben, most is a Széchenyi úti világháborús emlékműnél hajtottak fejet a hősök előtt. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját, az átkos kommunista rendszerben 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések-idézte fel köszöntőjében a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon hosszú idő után 1989. május 29-én, Szekszárdon emlékeztek meg ismét nyilvánosan, míg az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény pedig ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

A mai napon gondoljunk mi is azokra a százezrekre, akik értünk és szeretett hazánkért haltak meg a két világháborúban és a forradalmak során-folytatta a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Hajtsunk fejet a hősök előtt, akik embertelen körülmények között is bátran küzdöttek. Hajtsunk fejet a hősök előtt, akik bajtársukat megmentve áldozták fel életüket. Hajtsunk fejet a hősök előtt, akik a frontról szörnyűséges munkatáborokba kerültek.

A polgármester köszöntője után az emlékezők a Kossuth Lajos Gimnázium diákjainak irodalmi műsorát hallgathatták meg. A tanulók verseken keresztül idézték fel a borzalmakat. A diákok Kékkői László, főhadnagy, Tűzözön című frontregényéből olvastak fel. A részleteket a hősökre emlékező versek színesítették. A diákok műsora után az emlékezők megkoszorúzták a világháborús emlékművet. A kegyelet virágait helyezte el Cegléd Város Önkormányzata, a HONSZ ceglédi szervezete, a Ceglédi Tankerülti Központ és a Kossuth Lajos Gimnázium, a ceglédi járási hivatal, a Ceglédi Szakképzési Centrum, a Török János egészségügyi és Mezőgazdasági Szakközépiskola valamint a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület

Az emlékezők ezek után az újvárosi köztemetőben megkoszorúzták az I.világháborúban elesett katonák felújított sírhelyét. A hősök lelki üdvéért a történelmi egyházak képviselői mondtak imát.