A legvirágosabb úti cél: Csemő

963

Csemő megnyerte a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny egyik kategóriáját. Az online megmérettetésre több száz település jelentkezett, Csemő, Balatonszárszót megelőzve érdemelte ki a dobogós helyet és az oklevelet.

Csemő már több mint 20 éve az elsők között szerepel a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyen. Ez pedig idén sem volt másképp.

DR. LAKOS ROLAND, polgármester, Csemő: ,,Idei évben hirdetett egy internetes játékot, amelynek a lényege az volt, hogy a közönség szavazatokat várták és egy-egy fotóval lehetett a településeknek nevezni. Természetes, hogy neveztünk és nagy öröm, hogy a 2000 fő fölötti kategóriában Csemő kapta a legtöbb szavazatot.”

Balatonszárszót majdnem dupla annyi szavazattal utasította maga mögé Csemő. Az első helyért egy díszes oklevelet kapott a falu, amit a dicsőségfalra is kihelyeztek.

DR. LAKOS ROLAND, polgármester, Csemő: ,,Ez egy húsz éves hagyomány Csemőben, hogy a környezetszépítési verseny nevezési lapját elsők között töltjük ki. Már február-márciustól vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy mikortól lehet a nevezéseket pontosan leadni. Elég szigorú kritériumrendszer van és szerencsére ezek nyilvánosak. Tehát az, hogy milyen értékelési szempontok szerint halad majd a zsűri ezek hozzáférhetőek, nyilván ez is befolyásol bennünket.”

A Virágos Magyarország Versenyt egyébként 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente több mint hárommillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért. Az pedig nem véletlen, hogy Csemő évről évre helytáll a versenyen.

DR. LAKOS ROLAND, polgármester, Csemő: ,,Van egy koncepciónk, hogy honnan hová szeretnénk eljutni. Folyamatosan növeljük a zöld felületek számát és igyekszünk egyre több virágfajtát is kipróbálni és olyan harmóniát teremteni az egyes zöld területek és virágágyások között, ami megkülönböztet bennünket és kiemel a többi település közül.”

Csemő idén ünnepelte 20. évfordulóját annak, hogy először megkapta az ország legvirágosabb települése kitüntetést.