A szociális munka napja

1004

Idén hárman vehettek át Cegléd Város Szociális Szolgálatárét elismerő oklevelet. Idén hárman: Fülöpné Halápi Zsuzsanna közösségi gondozó, Raj Csilla a Deák utcai Tagbölcsőde szakmai vezetője és Tóthné Agári Ildikó szociális munkás vehette át a Cegléd Város Szociális Szolgálatáért elismerést. De nyugdíjba vonulása alkalmából emlékplakettel köszöntötték a tanyagondnoki szolgálat vezetőjét, Farkas Mártát is.

A szociális munka napja 1997 óta november 12-e. A városi ünnepséget pénteken tartották. Az alpolgármester, Hegedűs Ágota köszöntőjében arról is beszélt:  a szociális munka sokkal több még annál is, amit az általános, lexikális meghatározás mond róla. Jóval színesebb minden egyes terület, amit a szociális munka fogalma magában foglal.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Fiatalok, idősek, elesettek, szenvedélybetegek, fizikai vagy szellemi épségük hiányában a hagyományos értelemben vett társadalom perifériájára szorul embertársaink segítése. Hogy ki és milyen okból lesz szociális munkás, azt maga dönti el. Egy nagyra becsült példakép, egy emlék miatt talán? Vagy éppen egy korábban kapott segítség ad erőt ahhoz, hogy ezt a hivatást válasszák? Nem tudhatom.”

Abban viszont biztos, hogy mindannyiuk értékrendjében azonos súllyal szerepelnek ezek a tulajdonságok: elhivatottság, segítőkészség és alázat – folytatta ünnepi köszöntőjét az alpolgármester.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Az önök jutalma a gyermekek szemében csillog, a ráncos kéz szorításában rejtőzik, a letörölt könnycseppben lakozik és egy félszeg mosolyban bújik meg. Nem pénz, dicsőség vagy hírnév a jutalom, hanem a szívből jövő hálás köszönöm. És az a kimondhatatlanul jó érzés, hogy tehetnek másokért.”

Az alpolgármesteri köszöntő után „Valakinek embernek kell lenni” címmel a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola irodalmi színpada köszöntötte műsorral az ünnepelteket. Idén hárman: Fülöpné Halápi Zsuzsanna közösségi gondozó, Raj Csilla a Deák utcai Tagbölcsőde szakmai vezetője és Tóthné Agárdi Ildikó szociális munkás vehette át a Cegléd Város Szociális Szolgálatáért elismerést.  De ezen az ünnepségen köszöntötték – nyugdíjba vonulása alkalmából – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ceglédi csoportjának vezetőjét, a tanyagondnoki szolgálat itteni elindítóját, Farkas Mártát is.  Őket és persze minden ünnepeltet köszöntötték az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti iskola növendékei is.