A véradókat köszöntötték

1196

Önzetlenül segítenek ismeretleneken, önként nyújtják karjukat időről időre. Életet és reményt adnak a rászorulóknak. Őket, vagyis a rendszeres véradókat és persze a véradások szervezőit köszöntötték tegnap a Kossuth Művelődési Központ Kamaratermében.

Vannak, akik már majdnem a 100. véradásnál járnak és még mindig úgy érzik, hogy szívesen segítenek. Mester Vilmos például már nyolcvanszor adott vért.

MESTER VILMOS: ,,18 éves koromban egy indíttatás volt, hogy nekem mennem kell vért adni, még iskolába jártam. Elindultam ott Gödöllőn és azóta meg sem állok.”

A hangulat mindig nagyon jó, érezhetően megbecsülik az embert – mondta Vilmos, akinek a lánya is sokszoros véradó. Valamint arról is beszélt, hogyan zajlik maga a véradás.

MESTER VILMOS: ,,Szűrővizsgálatokkal kezdődik, adatlapot töltünk ki, kérdőívet, vérnyomás, mérés, szűrés és utána, amikor minden jó és működik akkor jöhet a szúrás és a csapolás.”

A rendszeres véradókat várták tegnap a Kossuth Művelődési Központ Kamaratermébe. A Véradók napja alkalmából tartott ünnepségnek kettős célja van: egyrészt hogy köszönetet mondjanak a véradásban résztvevőknek, másrészt hogy felhívják a társadalom figyelmét a véradás fontosságára. És elismerjék azok segítőkészségét, akik időről időre karjukat nyújtják, önként, viszonzást nem várva.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: ,,Életet és reményt adnak a rászorulóknak. Úgy mentenek meg ismeretlen embereket, hogy nem várnak viszonzást. Talán a fiatalasszony, aki szembejön az utcán önökkel, holnap segítségre szorul. Talán a boltban, aki önök előtt áll annak hosszabbítják meg az életét néhány évvel. Ki tudja.”

A Magyar Vöröskereszt naponta 40-50 véradást szervez országszerte, ennyi kell ahhoz, hogy legyen megfelelő mennyiségű vér az országban. Ezért is fontos mindazok segítsége, akik önkéntes véradóként rendszeresen részt vesznek a véradásokon.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: ,,A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére november 27-e a véradók napja Magyarországon. Ez a szervezet számtalan tevékenysége mellett ma is kitartóan kutatja az újabb helyszíneket és segítőket, hogy vérkészleteinket biztosíthassák. Ezt a fáradtságot nem ismerő szervező munkát is köszönöm. Hazánkban a szervezett véradás több mint fél évszázados múltra tekint vissza.”

A szervezet és a véradók tiszteletére minden évben ünnepséget rendeznek itt Cegléden is. Ilyenkor emléklapot és ajándékot adnak át a több tízszeres véradóknak. Az ünnepséget zenei műsor tette még szebbé.