A virágnemesítőre emlékeztek

904

Dr. Kováts Zoltán virágnemesítő emlékének tiszteletére gyűltek össze a szakmabeliek ma délelőtt Csemőben a Hétvezér téren. A professzor nevét viselő társaság évről évre megszervezi a programot, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.

A környező településekről és az ország több pontjáról is érkeztek kertészek és virágnemesítők ma a csemői Hétvezér térre.

MAROSI MIHÁLY, szervező: ,,Negyedik éve tartjuk meg a megemlékezést halála óta és nekünk azért fontos, mert megígértük neki, hogy vigyázunk a fajtáira, gyerekeire, általa nemesített egynyáriakra. Minden évben többen és többen vagyunk és tudunk rá vigyázni. Ezt mutatja is ez a példa, hogy eljönnek nagyon messziről és megemlékeznek Zoli bácsi munkásságáról. Azon felül, hogy megemlékezünk a problémákat egy ilyen konferencia keretein belül megvitatjuk.”

A virágnemesítő, Dr. Kováts Zoltán rengeteget tett azért, hogy Csemő elnyerje a legvirágosabb magyar falu díjat. Annak idején a professzor tervei alapján ültették ki a különböző magyar fajtákat.

MAROSI MIHÁLY, szervező: ,,Neki a legfőbb munkássága a celóziák, ezt a népi nyelven kakastarélynak is nevezik. A virágnemesítő egy fantasztikus fajtasorozatot hozott létre. De itt van például a rudbeckia is, ami szintén nemzetközi sikereket ért el.”

Az emléknapon részt vett Dr. Surányi Dezső is. A botanikus professzor arról beszélt, hogy milyen fontos teendők vannak az egynyári fajtákkal.

PROF. DR. SURÁNYI DEZSŐ, botanikus: ,,Volt egy Kováts Zoltán nevezetű zseniális virágnemesítő, aki rájött arra, hogy a sivataglakó virágok és az afrikai virágok egy része nagyon alkalmas nálunk nyári virágnak. Most ezeknek viszont van egy rossz tulajdonsága, hogy idegen virágport kívánnak és emiatt, amikor magot nyerünk belőle és ezt újra elvetjük, egy kicsit heterogén az állomány. Tehát ezt állandóan tisztítani kell.”

Az összejövetelen több neves szakember is előadást tartott.