A virágnemesítőre emlékeztek

1494

Dr. Kovács Zoltán virágnemesítő emlékének tiszteletére gyűltek össze a szakmabeliek ma délelőtt a csemő-zöldhalmi faiskolában. A professzor nevét viselő társaság évről évre megszervezi a programot, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Idén kiemelt téma a virágok színe volt.

A környező településekről és az ország több pontjáról is érkeztek kertészek és virágnemesítők ma a csemői faiskolába.

MAROSI MIHÁLY, szervező: ,,Európa leghíresebb virágnemesítője, halála után úgy gondoltuk, hogy az emlékét őriznünk kell. Másrészt az, hogy a munkáját tovább kell vinni, ehhez próbálunk mi segíteni, saját erőből. Ilyenkor összejönnek olyan kertészek, olyan hírességek, akik ezzel a témával foglalkoznak.”

20 évvel ezelőtt Dr. Kovács Zoltán rengeteget tett azért, hogy Csemő  elnyerje a legvirágosabb magyar falu díjat. Annak idején a professzor tervei alapján ültették ki a különböző magyar fajtákat.

MAROSI MIHÁLY, szervező: ,,Nem mindegy hogy hova ültetünk növényeket. Vannak olyan szempontok, amit mi megfogadtuk a tanácsát és így alakult ki tulajdonképpen a díjunk is és azóta mi ezt őrizzük. Mi ebbe belekapaszkodtunk és a falu minden évben több és több virágot ültet és egyre több díjat nyer.”

A legfontosabb a kitartás – hangsúlyozta – hiszen semmi sem működne összefogás és tettek nélkül. Az idei találkozó fő témája a virágok színe volt.

MAROSI MIHÁLY, szervező: ,,A pannon színeket akarta visszahozni a kertekbe. Nagyon szerette a falut, tehát a városokba is szeretett volna egy kis falusi hangulatot becsempészni. A pannon szín jellemzi az itteni tájat, élénk, szinte mediterrán.”

Több neves szakember például Surányi Dezső botanikus, Fári Miklós egyetemi tanár,   Dr. Hajdú Edit szőlész is előadást tartott az összejövetelen.