A vírus elleni küzdelemben te is segíthetsz – mit tehetsz gyerekként a járvány idején?

600

1. Új napi rutin – új szokások

Alakíts ki egy napirendet, ami a tanulásod és az otthonléted segítheti, átláthatóbbá teszi a napodat! Így lesz időd a tanulásra és a szórakozásra is. Gondold át és tervezz szüleiddel együtt!
Fokozottan figyelj arra, hogy minél kevesebb időt tartózkodj a lakáson kívül!
Beszélgess minél többet családtagjaiddal!
Amikor a lakásból bármelyik családtagod elmegy, akkor hívd fel a figyelmét arra, mire ajánlott fokozottan figyelnie (legalább 1,5 méter távolság betartása az emberek közt, a tömeg kerülése).
Bármilyen kérdés merülne fel benned, beszéld meg a szüleiddel!

2. Segíts nagyszüleidnek, idős hozzátartozóidnak!

Beszélj velük minél többször telefonon, ezzel szerezve nekik örömöt. Egy-egy ilyen beszélgetés a lakásban töltött időt is megkönnyíti számukra.
Segíts nekik a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, vagy bármiben, amire esetleg szükségük lehet, annak érdekében, hogy ne kelljen elmenniük otthonról.
Mindig mondd el nekik: Maradjanak otthon! Ha szeretnének valamit, rátok bátran számíthatnak.
Figyelmeztesd őket, hogy ha idegenek telefonon megkeresik kecsegtető ajánlattal, legyenek óvatosak, ne higgyék el (koronavírus elleni oltóanyag, más gyógyászati segédeszközök), azonnal utasítsák el, majd erről szóljanak szüleidnek és a rendőrségnek.
Kérd meg őket, hogy ha egy idegen csönget az ajtón és bármiféle ürüggyel be szeretne menni a lakásba, ne engedjék be! Ekkor is hívják szüleidet és mondják el, mi történt.
Most neked és családtagjaidnak a nagyszüleidre és idős hozzátartozóidra még jobban oda kell figyelnetek.

3. Internethasználat másképp

Tanítsd meg szüleidnek, hogy a tanáraid által küldött feladatokat hol és hogyan találhatják meg.
Figyelj arra, hogy ne töltsd az egész napot a gép előtt. Előre tervezd meg, hogy mennyi időt akarsz internetezéssel tölteni aznap.
Ne feledd: a közösségi oldalakon – ahogy máskor is, most is – csak ismerőssel beszélgess, személyes adataidat pedig senkinek ne add meg.