Adjon ön is vért, ha teheti!

1566

Nyissa az új évet egy jó cselekedettel és adjon vért – írják a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében. Szeretnék ösztönözni az embereket, mert a tartós hideg és a megfázásos megbetegedések miatt januárban a vártnál alacsonyabb volt a véradói aktivitás.

Ma a kórházba várták a lelkes véradókat, akik azzal, hogy vért adnak, életeket menthetnek.

DR. ERCSEI IBOLYA, osztályvezető-főorvos, Transzfuziológia: ,,A tartós hideg, valamint a megfázásos megbetegedések miatt január első két hetében a vártnál alacsonyabb volt a véradói aktivitás. Így a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ,,Nyissa az újévet egy jó cselekedettel és adjon vért” szlogennel véradásra hívja fel az egészséges populáció figyelmét annak érdekében, hogy a kórházi vérellátáshoz szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon.”

De persze nem mindenki adhat vért – folytatta – vannak bizonyos feltételek, melyeknek teljesülnie kell.

DR. ERCSEI IBOLYA, osztályvezető-főorvos, Transzfuziológia: ,,Elsősorban az, aki fiatal, 18 évet betöltötte, legalább 50 kg-os. Felső korhatár az a 60 éves érett kor és most olyan 56 naponta lehet vért adni, de ha helyszínre jön ennél több információt és felvilágosítást is tudunk adni.”

A Magyar Vöröskeresztnek naponta 1800 véradót kell toboroznia ahhoz, hogy a kórházi ellátáshoz szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon. Tehát minden egyes véradó nagyon sokat számít.

DR. ERCSEI IBOLYA, osztályvezető-főorvos, Transzfuziológia: ,,Pontos helyszínek és időpontok a Vöröskereszt oldalán elérhetőek. Ebben köszönöm a ceglédi lakosok segítségét is, amennyiben további kérdéseik vannak, vagy felvilágosítás kell, hogy ki, mikor vehet részt a véradáson, esetleg irányított véradáson megköszönjük nagyon az önfeláldozó segítséget.”

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a biztonságos nemzeti vérkészlet fenntartása érdekében arra kér mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, vegyen részt az országban szervezett véradások valamelyikén. Cegléden március 1-jén tartják a következő véradást a kórházban.