Áprilisban vagy májusban kezdődik a felújítás

1126

Az időjárástól függően áprilisban vagy májusban elkezdődik a Budai út felújítása. A Cegléd táblától a fürdőhöz vezető bekötő útig mintegy 3 km-es szakasz újul meg. A bruttó 628 millió forintnyi hazai forrásból elkészülő beruházás során nem csak az utat újítják fel, a szakaszon található buszmegállókat is.

A beruházást jelző tábla most már kikerült a Budai útra. A munka is elkezdődik hamarosan. Vagyis pont került egy sok éve tartó tárgyalássorozat  és majd egy évtizede tartó egyeztetés végére – hangzott el a sajtótájékoztatón.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „Több mint három évig mentek a tárgyalások, noha tudjuk, hogy ez nem akkora beruházás, mint például az M4-es megépítése, de ez a több mint 620 millió forintos beruházás teljes egészében magyar forrásból, hazai költségvetésből fog megvalósulni. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy sajnos Pest megye az uniós forrásokból nem kaphat támogatást, ezért hazai forrást biztosított a kormány erre a beruházásra.”

Földi László megköszönte mindazoknak, akik részt vettek az előkészítésben, hiszen közös munka eredménye, hogy megvalósulhat a beruházás – hangsúlyozta. A város is mindent megtett, hogy megújulhasson az út, hiszen bár nem önkormányzati tulajdon, de a csapadékvíz elvezető rendszer rendbetételében aktívan részt vállalt Cegléd – emelte ki Takáts László polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Köszönöm mindenkinek, aki részt vett abban, hogy ez a beruházás elkezdődhessen és megvalósulhasson. Ehhez kapcsolódóan a város szempontjából azért is fontos ez a beruházás, mert nem csak az itt élőknek az életét könnyíti meg, hanem az idegenforgalom szempontjából nagyon fontos Ceglédfürdőnek a megközelíthetősége is megoldódik ezzel. Ugye ezzel párhuzamosan folyik az M4-es út megújítása, onnan egy lehajtó ág fog elkészülni a Budai úti vasúti átjáró mellett és az a szakasz is rendbe lesz  téve.”

Az útminőség életminőség is. A felújítás nem csak annyit jelent, hogy jobb lesz az út és megszűnnek a kátyúk – ezt már a városrész önkormányzati képviselője fogalmazta meg.

DR. FERENCZI NORBERT önkormányzati képviselő: „Ezzel a beruházással azt is el fogjuk érni, hogy a gyerekek a buszmegállókban úgy tudjanak leszállni, hogy emberhez méltó körülmények vannak körülöttük. Nem sarasan, nem lucskosan fognak a gyerekek iskolába járni a környékről, hanem a buszmegállók is megfelelő állapotba kerülnek. Nagyon fontos, hogy a fürdő megközelíthetősége is jelentősen javul. Nagyon fontos, hogy a környező önkormányzati beruházások után végre az állam is szerepet vállal ezen a területen, hiszen az önkormányzat már letette ezen a területen mindazt, ami infrastruktúrában ehhez a beruházáshoz kellett.”

Hiszen megépült a kerékpárút és kiépült a közvilágítás is – emelte ki az önkormányzati képviselő. A munka tehát két hónapon belül, áprilisban vagy májusban elindul – ígérte a Magyar Közút pest megyei vezetője. Speciális, úgynevezett remix technológiával készül el a megközelítőleg 3 km-es szakasz.

MAGYARI LÁSZLÓ igazgató, Magyar Közút Zrt. Pest megyei igazgatóság: „Ez azt jelenti, hogy a meglévő pályaszerkezet plusz hozzáadott kő váz kerül itt a helyszínen összedolgozásra. Majd ez szolgál a jövőben a megújuló út alapjául. Ez egy sokkal erősebb, homogénebb útalapot fog teremteni. Majd erre fog rákerülni két réteg meleg aszfalt réteg. Sokkal tartósabb lesz ezáltal, hosszabb lesz az élettartama, nagyobb lesz a teherbírása.”

A beruházás a tervek szerint 120-140 nap alatt készül el. A kivitelezés során  viszont jelentős korlátozásokra is számítani kell, de a buszjáratokat is érinti majd a munka. Mindezekhez előre is megértést és türelmet kérnek az arra közlekedőktől.