Aratás – jó minőség, kisebb mennyiség

1016

Kiváló minőségű a durumbúza és a repcével sincs gond, viszont az átlag termésmennyiség egy tonnával kevesebb tavalyhoz képest – mondta a DPMG Zrt. vezérigazgatója. A csökkenés az időjárásnak köszönhető, az áprilisi és a májusi szárazság nem tett jót a szántóföldi növényeknek.

A szokottnál korábban indult a betakarítás az országban, hiszen az időjárás nem kedvezett a terményeknek.

SZILÁGYI DEZSŐ, vezérigazgató, DPMG Zrt.: ,,A kezdetekben év elején pozitívan befolyásolta, áprilisban, májusban szárazság a meleg ez negatív irányba, olyannyira, hogy előre is hozta az aratást két héttel. Nyilván annyival hamarabb is befejeztük.”

Ennek ellenére a termésátlagokkal többé kevésbé elégedettek – mint mondta – bár az őszi áttelelés után többet vártak.

SZILÁGYI DEZSŐ, vezérigazgató, DPMG Zrt.: ,,Azt gondolom, hogy a minőséggel – legalábbis a mi esetünkben – probléma nincs. Durumbúza esetében az elmúlt évekhez képest is kiváló minőség volt, nem panaszkodhatunk a repcére sem, viszont mennyiségben körülbelül mintegy tonnányival kevesebb az átlagtermésünk. Ez köszönhető az említett szárazságnak.”

Ahhoz, hogy a termés jó legyen megfelelő mennyiségű csapadékra és hőmérsékletre van szükség. Persze ez általában nem teljesül – mondta Szilágyi Dezső. De elengedhetetlen a növényvédelem, a megfelelő vetési idő kiválasztása és a helyes talajművelés is. Búzából 5 és fél, árpából 6, repcéből pedig kicsivel több mint 3 tonnát takarítottak be. A vezérigazgató a termények piaci áráról is beszélt.

SZILÁGYI DEZSŐ, vezérigazgató, DPMG Zrt.: ,,A repcét értékesítettük az 111 ezer 500 forint, ez nagyjából egy kicsivel kevesebb, mint a tavalyi évi. A búzák esetében pedig még tart az áralku, de reméljük, hogy 10%-kal talán többet tudunk elérni.”

Az eszközpark is jól bírta az aratást – mint mondta – bár adódtak kisebb nagyobb problémák, a műszaki meghibásodás nem hátráltatta a folyamatot.