Az animációs film ceglédi zsenijére emlékeztek

1540

Az animációs film zsenijére, a ceglédi születésű Oscar díjas rendezőre, producerre, George Pálra emlékeztek tegnap a moziban. A Magyar Hollywood tanács segítségével filmes szakemberek, bábművészek elevenítették fel – miért is voltak korszakalkotók és meghatározók George Pál  filmjei. Az ünnepséget az elismert filmes születésnapjára időzítették.

1908. február 1. Megszületik a Marczincsák család legifjabb tagja. Telnek az évek és a sok munka, kitartás és persze a tehetség meghozza gyümölcsét. A ceglédi fiúból a világ filmgyártásának egyik meghatározó alakja lesz. Hollywood és a világ már George Pal néven ismeri meg a zseniként emlegetett filmest. Rá emlékeztek a ceglédi moziban születésének évfordulóján.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „A Ceglédről induló pályafutás igencsak változatos volt, a mi városunkból indult és Berlinen, Hollandián keresztül vezetett az út az Egyesült Államokba. A karrierjéről sokat elmond, hogy 1941-től hét éven át folyamatosan jelölték Oscar díjra az alkotásait. Az animációs filmek sikerét követően játékfilmek producere és rendezője is volt és így is maradandót alkotott.”

Az animációs film zsenije is egyike azon magyar filmeseknek, akikről sokan talán egyáltalán nem, vagy nagyon keveset tudnak. Ezt a hiányt ismerte fel Bokor Balázs, aki 2012-ben tért haza Los Angelesből. Ott évekig Magyarország főkonzuljaként tevékenykedett. Hazatérve pedig megalapította a Magyar Hollywood Tanácsot…. A civil szervezet azt a célt tűzte ki, hogy feleleveníti, és ápolja a magyar származású, Hollywoodban sikeressé vált magyarok, és magyar származású művészek emlékét.

BOKOR BALÁZS Magyar Hollywood Tanács: „Ez egy nagyon fontos deklaráció volt, hogy úgy mondjam, hiszen azt tapasztaljuk településeken át  – és nagyon sok magyar településen voltunk már az elmúlt egy évben, ahol nagyon komoly, ismert Hollywoodi személy született – hogy alig vagy nem is ismerik, tudják, hogy ott született ez a valaki. Azt hiszem, hogy össze kell fognunk és ezért született tulajdonképpen a Magyar Hollywood Tanács, hogy egyrészt ezt az emlékőrzést, fenntartást és továbbvitelt gyakoroljuk, másrészt, hogy megtaláljuk az önkormányzatokban és a helyi civil szervezetekben a partnert.”

Cegléden ez meg is történt. Az önkormányzat és a mozi is partner volt és marad is. Hiszen például a Ceglédi Uránia Moziban jövőre is megemlékeznek majd a ceglédi zseniről , idén márciusban pedig egy egész héten át láthatóak lesznek George Pál kiváló és korszakalkotó filmjei a ceglédi moziban.