Cseh Sörfesztivál a Szabadság téren

1262

A 20-ai ünnepség egyik kísérőrendezvénye volt idén is a Cseh sörfesztivál. A Szabadság térre látogatók számos sörkülönlegességet kóstolhattak az egyik belvárosi étteremnek köszönhetően. A szervezők Katona Csaba történész segítségével sörfelismerő versenyt és sör kvízt is tartottak.

Padok, asztalok, jó hangulat, társaságok és finom, minőségi csapolt sörök várták hétvégén a Szabadság téren járókat. A Cseh sörfesztiválra még egy holland család is kilátogatott.

GERRITSE WIM: ,,Már 14 éve van házunk Cegléden és ilyenkor nyáron pár hónapot mindig itt töltünk, most pedig eljöttünk söröket kóstolni.”

A rendezvényen nem csak a sörkülönlegességek ízével, hanem Katona Csaba segítségével a történetükkel is megismerkedtek a kilátogatók. A legrégebbi sörnek nevezhető italok krisztus előtt 7. évezredhez köthetőek.

KATONA CSABA, történész, MTA BTK TTI: ,,Az a törvény, amely ráhelyezte a sört arra a fejlődési útra, amelynek következtében a mai sört isszuk az 501 évvel ezelőtt született meg Bajorországban, úgynevezett a bajor sörtisztasági törvény, ami azt rögzítette, hogy árpamalátából, vízből, komlóból áll a sör, ez már közelít ahhoz, amit ma iszunk.”

Mára már rengeteg félét és fajtát kóstolhatunk. A történész kitért a köztudatban kézműves sörként emlegetett italokra is. Hivatalosan ezek a kisüzemi sörök profi technológiával készülnek, de sokkal inkább a minőségre, sem mint a mennyiségre helyezik a hangsúlyt. Katona Csaba beszélt az ízesített sörökről is, ami egyáltalán nem egy új dolog, hiszen a legkorábbi sörnek nevezhető italokat fűszerekkel és gyümölcsökkel ízesítették.

KATONA CSABA, történész, MTA BTK TTI: ,,Tehát amikor ízesített, gyümölcs sörökről beszélünk, valójában visszatérünk egy jóval korábbi tradícióhoz. Ami pedig a minőségét illeti, mind a szakmának és a sörfőzésnek is meg vannak a szabályai, úgy készítem el a sörömet, hogy csinálok egy tisztességgel elkészített sört, ezt pedig utána gyümölcságyon megfuttatom egy picit, beleáztatom a gyümölcsöt mint a jóféle pálinkánál, akkor kapok egy finom ízesített sört.”

A sörfesztiválon például egy áfonyás-mentás sört is kóstolhattak az emberek. Az asztalok mellett a Freude Kapella fúvószenekar lépett fel, hogy játékukkal még hangulatosabbá tegyék az ünnep előestéjét. A táncolni vágyók pedig a Gríz Zenekar koncertjén szórakozhattak.