Csendes koszorúzás

1157

Ma van halottak napja, de az elmúlt napokban is már sokezren keresték fel Cegléden is a temetőket. Mindenszentek és halottak napja alkalmából nem csak a ceglédiek, de a távolabb élők is hazatértek, hogy elhunyt szeretteik sírjainál emlékezzenek. De nem csak a temetőkben, a világháborús emlékműnél is fellobbantak a mécsesek lángjai. Ott csendes koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a város a hősi halottakra.

Idén is virágok és mécsesek kerültek a világháborús emlékműre. A hősi halottakra és a háború áldozataira a város vezetői, önkormányzati képviselők, politikusok, pártok és civil szervezetek képviselői, hozzátartozók emlékeztek csendes koszorúzással és gyertyagyújtással. Hősi  halottaik között sokan vannak, akik családdal a hátuk mögött haltak meg, akik talán úgy gondolták, hogy van értelmetlen halál.

HÁNKA LEVENTE református lelkipásztor: „Mert nem mindig tudjuk azt a történelmi helyzet magunkénak érezni, amiben egy-egy katona, egy-egy hadsereg meghal a frontvonalon. De hisszük, hogy a halál nem erősebb az élet uránál. És hisszük, hogy akik hősi halált haltak, azoknak a hozzátartozói, azoknak a nemzet társai ha Krisztus elé borulnak, igaz benne bízó hittel, akkor értelmet nyer ez a hit és feltámadnak.”

Feltámadnak egyrészt bennünk. A hősiesség minden vonása megerősödik bennünk és éltető erővé válik az utódok életében – folytatta a lelkész.

HÁNKA LEVENTE református lelkipásztor: „És majd akkor amikor mindenki feltámad az utolsó napon újra együtt lehetünk velük és Isten pecsétet tesz az életükre és a miénkre és így nyer értelmet minden emberi élet, ami itt a földön tette a dolgát, amit tennie kellett. Ebben a hitben megállva a feltámadás hitét a magunk szívében megerősítve és egymás szívében megerősítve emlékezzünk meg hősi hallottainkért mondott imádságunkkal.”

A világháborús emlékműnél az önkormányzat mellett pártok, civil szervezetek képviselő és persze magánemberek helyezték el az emlékezései virágait és mécseseit. Ezen a héten szombaton is csendes gyertyagyújtásra várják a város lakóit. November 4-én 18 órától a Szabadság fája emlékoszlopnál a szovjet csapatok bevonulására, Nagy Imre kormányának jugoszláv követségre menekülésére, 1956 hőseire emlékeznek a Református templomkertben.