Dalkörök találkozója

917

Jász népviseletben léptek színpadra és énekeltek a jászkarajenői kórustalálkozóra érkező énekkarok. A községben harmadik éve látják vendégül a dalköröket. Elsősorban az idősebbek kedvelik ezeket a találkozókat, amelyeken együtt énekelnek és vigadnak.

A jászkarajenői „Dalosok találkozójára” idén három településről fogadták el a meghívást. Köztük két jászsági testvértelepülés Jászfényszaru és Jászalsószentgyörgy is képviseltette magát. De Tiszakécskéről is érkeztek vendégek.

ZSIDAI FERENCNÉ, vezető, Művelődési Ház és Könyvtár, Jászkarajenő: ,,Harmadik találkozót rendezzük az idén és nagyon nagy sikerű volt elmondhatom és harmadik alkalommal is nagy örömmel jöttek el a vendégeink. Nagyon szeretnek hozzánk jönni és mi is szeretjük, ha jönnek hozzánk a vendégek.”

A vidám délelőtt során a dalkörök is megismerhették egymást. A kórustalálkozón nem volt kikötve, hogy ki mit énekelhet. Mindenki a számára legkedvesebb dalt hozta és énekelte el.

ZSIDAI FERENCNÉ, vezető, Művelődési Ház és Könyvtár, Jászkarajenő: ,,Ez olyan találkozó, ahol mindenki azt énekel, amit nagyon szeret. Tehát nincs megkötés, hogy népdalokat énekeljünk. Ez az egy olyan szabadon választott összejövetel ellentétben a hagyományőrző rendezvényekkel, ahol akár nótákkal, akár könnyűzenével is lehet szerepelni. A dalon van a hangsúly meg a jó kedven.”

A találkozóra valamennyi résztvevő jász népviseletbe öltözött. A ruhák a Jászságban készültek, eredeti szabásminta alapján.

ZSIDAI FERENCNÉ, vezető, Művelődési Ház és Könyvtár, Jászkarajenő: ,,Jászsági viselet amiben vagyunk és nagyon büszkén viseljük. A jászsági viselet egy nagyon egyszerű viselet, nincsen túldíszítve. Nagyon szeretjük és nagyon kellemes benne lenni.”

A dalköröket a polgármester is köszöntötte.

PALYA ISTVÁN KÁLMÁN, polgármester, Jászkarajenő: ,,Három évvel ezelőtt elmondtam, hogy szeretnénk, ha hagyományt teremtenénk a találkozóból. Azt hiszem, hogy a három év elteltével ki is jelenthetjük, hogy ez sikerült, hiszen ismét megtöltötték a Művelődési Házunk nagytermét, és sok kedves, mosolygós arcot látok. Ez nagy öröm számomra, nagy öröm a településünknek, hogy eljöttek, megtiszteltek bennünket.”

A dalos találkozót szeretnék továbbra is megszervezni, hogy ezzel is éltessék a jászsági népi tradíciókat.