Diákmunka az önkormányzatnál

704

Összesen 40 diák dolgozhat nyáron a Ceglédi Önkormányzatnál. A fiatalok napi hat órában végezhetik a feladatokat, vannak, akik adminisztrációs, hivatalsegédi feladatokat látnak el és vannak, akik az utak, járdák állapotának felméréséhez készítenek fényképeket. Munkájukért cserébe pénzbeli juttatás is jár.

Nyári diákmunkán vesznek részt a fiatalok a Ceglédi Önkormányzatnál. Ez egy munkaerő-piaci program, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálásával, a Kormányhivatalok Foglalkoztatási Főosztályai és a Járási Hivatalokkal együttműködve indult el – mondta a jegyző.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, jegyző: ,,Ebben az önkormányzatok vehetnek részt és nem csak az önkormányzatok, hanem az önkormányzat költségvetési intézményei. Ez úgy működik, hogy be kellett adni egy kérelmet. Cegléden nálunk a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályához. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok 100%-os támogatást kapnak, tehát a fiatalok bére egy az egyben le van finanszírozva.”

Ez a program a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos középiskolásokat és egyetemi, főiskolai hallgatókat érinti. Összesen 40 diák regisztrált a Foglalkoztatási Osztályon. Ők vehetnek részt a diákmunkában, amelyet napi maximum hat órában végezhetnek. Vannak, akik adminisztrátori, hivatalsegédi feladatokat látnak el, de vannak, akik terepre mennek és a közterület-felügyelők munkáját segítve az utak és járdák állapotának felméréséhez készítenek fényképeket.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, jegyző: ,,Ha hőségriadó is lesz, akkor a vízosztásban is részt vesznek. Sőt van egy új program itt a hivatalban. A lakcímeket kell beazonosítani, ebben is részt vesznek. Ez azt jelenti, hogy kimennek helyszínre és segítik a hivatal munkáját az adategyeztetésben.”

Az ilyenfajta diákmunkák nagyon hasznosak, hiszen a fiatalok így megtapasztalják a felnőttek világát, a munkát és az elvégzett feladatokért járó jutalom örömét.