Díszkő emlékeztet a reformációra

1461

Díszkő emlékeztet a Szabadság téren, nem messze az Evangélikus templom bejáratától a reformációra. Luther Márton 95 tételéhez hűen 95 kő készült, amelyet az ország települései, civil szervezetei illetve gyülekezetei fogadhattak örökbe. Cegléd a 60-as számú követ választotta, amelyen Luther énekéből egy sor valamint Jókai Mór művéből olvasható részlet.

A Szabadság tér első üteme karácsonyra készült el. Megszépült az Evangélikus Bazársor előtti terület, amely most egy köztéri installáció részét képező díszkővel lett gazdagabb.

SZEBENI DÁVID, ügyvezető, Városfejlesztési Kft.: A reformáció 500. évfordulójára egy magyar formatervezési installáció született a budapesti Kálvin téren. Szabó Levente és Polgárdi Ákos tervezők munkája ez. 95 kő van a 95 pontra utalva, amin a reformáció nagy alakjaitól olvashatunk idézeteket, és mindemellett minden egyes kövön a magyar irodalom nagy alakjaitól olvashatunk egy-egy idézetet.

A 95 kőre örökbefogadási programot hirdettek. Önkormányzatok, civil szervezetek, gyülekezetek jelentkezhettek. Cegléd a 60-as számú követ választotta és már el is helyezték a Szabadság téren, az Evangélikus templom bejáratának közelében.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: Örömmel tölt el, hogy megújuló és szépülő tereink között itt, a Szabadság téren kapott helyet ez a fontos jelkép, amely arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy van valahol egy erős, hatalma Isten, aki vigyáz ránk, vigyáz mindannyiunkra, vigyáz az 1300-as évek ceglédi polgáraira, és vigyáz a mostani, rohanó világban élő ceglédi polgárokra.

A díszkövön Luther Márton énekéből olvasható egy sor, egy nagyon fontos sor az evangélikusok számára- mondta Szlaukó Orsolya, lelkész.

SZLAUKÓ ORSOLYA, evangélikus lelkész: 1527-ben írta meg Luther az „Erős vár a mi Istenünk” éneket, ami az evangélikusoknak és az evangélikus egyháznak a himnusza lett. Ezt mi minden istentisztelet végén elénekeljük, és minden egyházi rendezvényen elénekeljük, hogy Erős vár a mi Istenünk.

A Luther Márton idézet mellett a kövön Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony című művéből olvasható részlet. A kő fontos üzenetet fogalmaz meg-mondta Ócsai Tibor, református lelkipásztor.

ÓCSAI TIBOR, református lelkipásztor: Mi, sokkal többek vagyunk, mint anyag, mint csupán test. Benne van a lélek az emberben, ez az ami élteti és e éltetésnek talán a kifejeződése mind a három: a szabadság, a hazaszeretet, és az Isten imádása a legfőbb.

A lelkipásztor azt javasolta, a Szabadság tér felújítása után az Evangélikus templom és a Kossuth szobor közötti területet nevezzék el Luther sétánynak, a Református Nagytemplom és a Kossuth szobor közötti részt pedig Kálvin sétánynak.