Don Quijote Cegléden

1505

Nagy László Lázár régebbi mellett legújabb alkotásai is felkerültek a Ceglédi Galéria falára. A grafikusművész Don Quijote elnevezésű kiállításán kis- és nagygrafikai műveit, valamint fametszeteit is megtekintheti a közönség.

Több mint egy éve, hogy felmerült az úgynevezett Don Quijote kiállítás ötlete – mondta köszöntő beszédében a galéria vezetője, Kozma Attiláné.

KOZMA ATTILÁNÉ, galéria vezető, Ceglédi Galéria: ,,Ízlelgettük az ötletet tavaly augusztusban is, amikor Laci bácsi aktív részese volt az első alkalommal megszervezett Képzőművészeti Alkotó Táborunknak. Az öt napból másfelet szenteltünk a kisgrafikának, sőt fametszeteket is adott a gyerekek kezébe a művész. A lelkesedés mindegyik fél részéről óriási volt, a siker hamar szárnyra kelt. Idén már túl jelentkezéssel szembesültünk Laci bácsi pedig boldogan készült az újabb oktató munkára immár 83 évesen.”

A kiállítást a művész barátja, Dr. Juhász István nyitotta meg. Az egyetemi docens elmondta: Nagy László Lázár katonai szolgálata után alkalmazott grafikusként helyezkedett el, közben megtanulta a különböző művészi kifejezési formákat, technikákat. Ezt követően folyamatosan alkotott, kisgrafikáinak a száma mára meghaladja a 700-at.

DR. JUHÁSZ ISTVÁN, egyetemi docens: ,,Főleg fametszeteket alkotott, de mellette rézkarc, rézmetszettel is készített grafikákat. A fametszet az a legősibb sokszorosítási eljárás, nem divatos manapság. Azért nem divatos, mert nagyon nehéz. Ha hibázik a vésés során akkor szinte lehetetlen javítani és az ábrákat tükör fordításban kell elképzelni. (attól függ milyen színeket alkalmaznak.”

A kiállítás megnyitón részt vett Vasné Dr. Tóth Kornélia is. Az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársa írta a művészről szóló, Nagy László Lázár kisgrafikai világa című kötetet. A könyv az OSZK gondozásában és Cegléd Város Önkormányzatának támogatásával jelent meg. A kiadvány szerzője részletesen elemzi és veszi sorra a ceglédi művész összes kisgrafikai alkotását.

VASNÉ DR. TÓTH KORNÉLIA, tudományos munkatárs, OSZK: ,,Hálával fordulok a művész úr felé, aki annak idején több hónapon keresztül a rendelkezésemre állt a teljes alkotásjegyzék, kisgrafikai műveinek kronologikus összeállításában. Az opusz lista mellett a könyv további egységei a keresést megkönnyítő többféle névmutató, a több száz kiállítás jegyzéke, a kisgrafikákból nyújtott képgaléria, végül jelmagyarázat és szakirodalmi válogatás. Az angol nyelvű összefoglaló segíti a külföld felé való népszerűsítést.”

Vasné Dr. Tóth Kornélia úgy fogalmazott: fontosnak tartom, hogy a távolabbi közönség felé is érthetővé tegyük a régóta tevékenykedő kiemelkedő alkotók életművét – a szerzőt ez cél motiválta a kiadvány megírására. Az ingyenesen megtekinthető kiállítás november 10-ig látogatható a Ceglédi Galériában.