Dr. Csáky András független polgármesterjelölt válaszai a nézői kérdésekre

837

1,kérdező

– „Dr Csáky Andrástól kérdezném. Függetlenként indul ellenzéki pártok támogatásával. Sikeres megválasztása esetén nem gondolja, hogy a támogató pártok be nyújtják majd a számlát, és valamilyen szívességet fognak kérni a támogatásért cserébe?

Válaszát megköszönve, maradok tisztelettel: Lukácsi László”

Tisztelt Lukács László!

Köszönöm kérdését, hisz már más is tett fel ezzel kapcsolatban kérdést. A Czigle egyesület felajánlotta, hogy legyek jelöltjük, de ezt nem vállaltam pont azért, hogy függetlenségem megmaradjon. Támogatásukat megköszöntem, mint ahogy annak több száz embernek is megköszöntem, akik aláírták ajánlóívemet. Nincs miért „benyújtani a számlát”. Elárulom Önnek, hogy voltak, akik anyagilag szerették volna támogatni kampányomat, de azt sem fogadtam el, pont amiatt, hogy ne legyek lekötelezett senkinek. A kérdés túl van dimenzionálva, hisz polgármesterként én csak egy leszek a képviselőtestület tagjai között.

2, kérdező (nem volt aláírás)

Előljáróban – és kérem ezt is hozzák nyilvánosságra – leszögezem, hogy névtelen megkeresésekre soha nem szoktam válaszolni. A Gestapó, illetve a Rákosi korszak idején volt megszokott, hogy névtelen feljelentésekre hurcoltak, esetleg gyilkoltak meg embereket. Ez már a késő Kádár korszakra sem volt jellemző. A kérdésekre kivételesen válaszolok, nehogy ezt is a fejemre olvassák, azt híresztelvén, takargatnivalóm van.

– A rendszerváltás óta politizál, mire a legbüszkébb és mit szégyell a legjobban ez alatt az idő alatt?

Számos dolgot felsorolhatnék, de talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy egyetlen beszédem, nyilatkozatom, miatt nem kell szégyenkeznem, nem kell korrigálnom. 12 év parlamenti képviselőségem alatt több száz ilyen megnyilatkozás volt. Örömmel tapasztalom időnként, hogy számos általam kezdeményezett jogszabály módosítás még mindig hatályban van. Kellemes érzéssel tölt el, a kórház új diagnosztikus szárnyában működő CT üzembe helyezésével, OEP befogadásával kapcsolatos tevékenységem. Az újszilvási bekötőút megépítésével kapcsolatban is kellemes emlékeim vannak. De mindezeknél fontosabb az a több száz megkeresés az állampolgárok részéről, amikor ügyes-bajos dolgaikban kértek segítséget. Sokszor tudtam segíteni, de nem egy olyan ügy volt, amiben már nem lehetett segíteni. Az esetek túlnyomó többségében ekkor is megköszönték az üggyel való foglalkozásomat, hisz már nem hitegették Őket tovább. Ezek az állampolgári ügyek mindennél fontosabbak voltak számomra.

Nem emlékszem olyan dologra, ami miatt szégyellnem kellene magam. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem értek kudarcok, de ha nem haragszik ezeket megtartom magamnak.

– Megismerte-e az Önt támogató Czigle Egyesület programját? Ismertetné-e, hogy melyek azok a pontok, amivel egyetért és amivel nem?

Valótlant állítanék, ha azt mondanám, ismerem a programot. Néhány tv vitába – az internet segítségével – belenéztem, illetve egy-egy szórólapot is láttam. Az ott elmondott és leírt elképzelésekkel egyet tudok érteni. A Czigle jelöltjeinek felkészültsége üde színfoltja a korteskedésnek.

Nem érzi aggályosnak, hogy 1997-ben önkormányzati képviselőként úgy privatizálta a Kórház citológiai részlegét, hogy közben kvázi felettese volt a kórházigazgató Dr. Mohos Györgynek? Miért titkosították a privatizációs szerződést?

Annak idején Mohos igazgató úr említette, hogy erős politikai háttérrel rendelkező, budapesti egészségügyi vállalkozó érdeklődik a cytológiai tevékenység funkcionalis privatizációja iránt. Munkatársaimmal megbeszélve a kérdést, úgy döntöttük, hogy akkor próbáljuk meg mi. A funkcionalis privatizáció azt jelenti, hogy az adott tevékenységet nem közalkalmazotti minőségben, hanem vállalkozóként végeztük. A tevékenységhez előirt eszközöket nekem kellett biztosítani. A kórházzal szemben ilyen előírás nem volt, mert régóta meglévő tevékenység esetén csak a működtetési forma megváltozása esetén lépett életbe az előírás. A kórház a tevékenység ellenértékeként, az OEP által – teljesítménnyel arányos – fizetett összeg 75 %-ot engedte át a vállalkozásnak.

A felettes kérdése érdekes, mert az én munkáltatóm Mohos igazgató úr volt, én viszont csak egy tagja voltam annak a testületnek, mely a kórházat felügyelte. A szerződés úgy köttetett meg, hogy az mindkét fél részéről – rövid határidővel – felmondható volt. Ez a kórház részéről, ha emlékeim nem csalnak, 2008 vagy 2009-ben meg is történt. Azt követően az egész osztályt „privatizálták” (nem nekem!) mely azóta is így működik, mint ahogy a szemészeti osztály a kórházban, de az Önkormányzat részéről az alapellátás és az ügyeleti szolgálat is. Ha ez káros lenne a tulajdonosoknak, akkor bizonyára nem így üzemeltetnék a szolgálatokat. Úgy gondolom, ezzel következő kérdésére is válaszoltam. Semmiféle szerződés nem volt titkosítva, ha Ön felfedi kilétét, előkeresem az akkori megállapodást és megmutatom.

– Kiszámolta-e mennyi kárt okozott az elmúlt 20 évben ez a Kórháznak?

Lásd előző kérdésre adott választ.

– Csáky úr a 2006 január 16-i kékújságos interjúban az mondta hogy a szélsőjobb és a baloldali nézeteket valló politikai erőkkel semmilyen közösséget nem vállalt sem a múltban, sem a jelenben, és nem teszi a jövőben sem! Akkor miért fotózkodik és szerepel egy szórólapon velük, és miért számít a támogatóik szavazataira? Miért nem határolódik el tőlük?

Megtisztelő számomra, hogy 13 évvel ezelőtti, már ködbe veszett nyilatkozatomra hivatkozik. Beszéljünk nyíltan. Ön ezzel a kérdéssel a Czigle Egyesület tagjaira utal, szélsőjobb, illetve szélsőbal személyeknek minősíti Őket. Tudtommal többen a tagok közül nem kapcsolhatók politikai párthoz, tehát rájuk nem vonatkozhat a meghatározás. Az általam ismert pártokhoz köthető személyeket vegyük akkor sorba, leszögezve, hogy mindegyik parlamenti párt tagja. A jogszabályok szerint szélsőséges politikai csoportok, pártok működése tilos, azokat betiltják. Ilyenről nincs tudomásom. Fehér István szerintem gyerekkora óta baloldali elkötelezettségű. Tisztelem benne, hogy kitart politikai hitvallása mellett, érdekei szerint nem váltogatta azt. Nem lett szélsőséges liberálisból kereszténydemokrata. Czinege főorvos úrra gondolt?, aki most a DK színeiben politizál? Rá is érvényesek a Fehér Istvánnál elmondottak, azzal kiegészítve, hogy több mint 40 évig szolgálta sebészként a betegeket. Nem kizárt, hogy vagy Ön vagy családtagjai megfordultak a keze alatt. Maradt Horváth Gábor Jobbikos képviselő és az az idióta fénykép a disznóval. Mindenkinek joga van úgy lejáratni magát ahogy akarja. Tudomásom szerint régebbi esetről van szó, amit most előrángattak. Ha emiatt Ön szerint szélsőséges politikus Horváth Gábor, akkor gondolja így, szerintem inkább h.., bocsánat buta és nem politikus. Megköszönném, ha egzakt módon meghatározná a szélsőségesség kritériumait, és azt, hogy annak alapján melyik Czigle tagot tartja szélsőségesnek. Az amit ezzel a kérdéssel tesz, azt úgy hívják, hogy kútmérgezés. Az ilyen tevékenységek vezettek, vezetnek a társadalom polarizálódásához, ahhoz, hogy ember az embernek farkasa lett, ahhoz, hogy családok tagjai marják egymást idióta politikai nézetek miatt. Az biztos, én ilyen újságírókkal nem fogok szóba állni.

Mi az első három intézkedés, amit megválasztása után tenne?

Bízom a korrekt átadás- átvételben, és ha más fontosabb dolog nincs: Trágyaszag, Gyorsulási verseny, PIMI. Ezzel kapcsolatos elképzeléseimet megnézheti facebook oldalon közzétett programomban.