Egyházi és Világi Borok Versenye Cegléden

1581

Idén először Cegléden rendezték meg az Egyházi és Világi Borok Versenyét. A szakmai zsűri több mint 200 bort kóstolt ma délelőtt az Imregi Rendezvényházban. Az ország több pontjáról neveztek borokat.

Már 12 éve rendezi meg a Gödöllői Környéki Regionális Turisztikai Egyesület az Egyházi és Világi Borok Versenyét, melynek idén először Cegléd adott otthont.

ERDÉSZ FERENC, kertészmérnök: ,,Annak idején Gödöllőn indult maga az első borverseny és azóta mindig eldöntik, hogy a következő években melyik település kapja meg ezt a megtisztelő rendezési jogot.”

A borverseny szakmai vezetője arról is beszélt, hogy mi a különbség az egyházi és a világi borok között.

ERDÉSZ FERENC, kertészmérnök: ,,Papíron nincs különbség, mert ugye a magyar bortörvénynek mind a kettő megfelel. Ez csak egy ilyen gesztus, értéki, hogy valamelyik bort így nevezik el.”

A szakmabelieket az alpolgármester, Hegedűs Ágota köszöntötte.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: ,,Büszkék vagyunk, hogy a 12. Egyházi és Világi Borok Versenyének megrendezése Ceglédre került. És köszönet és hála illeti a szervezőket, a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület jelenlévő képviselőit azért, hogy nem hagyják feledésbe merülni a hagyományokat. És gondoskodnak arról, hogy a bor a magyar kultúra a gasztrokultúra része maradhasson.”

A borversenyre azok a bortermelők jelentkezhettek, akik hagyományaikban követik az egyházi liturgiához használt borok készítését. Valamint, akik pincészetük és boraik elnevezésében egyházi személyiségek, szentek nevét vették fel. De persze ezenkívül szívesen fogadták minden egyéb szőlő-bor vertikumban gazdálkodó borászat jelentkezését is. Összesen 211 bort neveztek be – fehér, rozé, siller és vörös kategóriában –  amelyeket az ország különböző pontjairól érkező borász szakemberek bíráltak. A bírálás menetét Kiss Attila, az Unghváry László Borrend nagymestere ismertette. A szakmai zsűri tagja volt még a ceglédi borrendből: Imregi Tibor és Pálinkás Miklós, Klément György valamint Paska László, Kökény Benő és Molnár Sándor is. A verseny elején a belövő bort a zsűrielnökök értékelték. A borverseny eredményhirdetése április 30-án lesz a Kossuth téren a városnapok rendezvénysorozaton.