Elkészült Cegléd regénye

844

Elkészült Cegléd regénye, melyet be is mutattak a nagyközönség előtt. A romantikus történelmi kalandregény a 19. századi Ceglédre kalauzolja el az olvasót. Szerzője a Történelmiregény-írók Társaságának elnöke, Dr. Kapa Mátyás. A kezdeményezést már az ötlet megszületésekor a Ceglédi Városfejlesztési Kft. is felkarolta és aktív segítséget ajánlott ahhoz, hogy a mű elkészülhessen.

A romantikus történelmi kalandregény a 19. századi Magyarországra kalauzolja el az olvasót. Dicső kor, sok izgalommal és megannyi kérdéssel. Hogy hogyan jött az ötlet arról a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Szebeni Dávid beszélt, aki még egy budapesti könyvbemutatón találkozott a szerzővel.

SZEBENI DÁVID, ügyvezető, Városfejlesztési Kft.: ,,Ahogy beszélgettünk, ki hol született felmerült az az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy olyan regény, ami nem csak száraz történelmi adatokat sorol, hanem egy történetbe ágyazva Ceglédről mesélne el valamit, amit elődeink átéltek, akár 100-150 évvel ezelőtt. Szó szót követett és kitaláltuk ennek a formáját, kicsit megfűszerezve azzal, amit úgy hívtunk, hogy közösségi regény.”

Szó szót követett és kitalálták, hogy jó lenne, ha Ceglédről születne egy közösségi regény.

DR KAPA MÁTYÁS, szerző: ,,Közösségi regényt szerettünk volna, összehozni. ez azt jelenti, hogy a regény megalkotásának az első pillanatától, az utolsóig a potenciális olvasók is beleszólhatnak, hogy mi legyen benne. Ez konkrétan úgy öltött testet, hogy amikor egy kicsit utána kutattam Cegléd történetének, akkor kiválasztottam egy olyan korszakot – 1834-1881-ig terjedő időszakot – amikor rengeteg érdekes dolog történt Cegléden.”

A szerző nagyon örült, hogy többen is felkeresték ötleteikkel, mellyel még színesebbé tették a regény.

DR. KAPA MÁTYÁS, szerző: ,,Az egyik személy Ecseri Károly, az ő felvetésére a főhős eljutott és tanult a szőkehalmi Gazdaképző Intézetben. Illetőleg Balla Csaba Zoltán gyógyszerészt említeném még meg, aki több ötletet is megosztott velem.”

A történet 1834-ben kezdődik, amikor Cegléden hatalmas tűzvész pusztított és 1881-ig a városban az első színház megépüléséig tart.

DR. KAPA MÁTYÁS, szerző: ,,A kötetnek a címe az, hogy Izzik a parázs és ezzel arra próbáltam utalni, hogy egészen a reformkortól, nagyjából a dualizmus kezdetéig Ceglédre jellemző volt legalább is az én általam megismert források alapján az, hogy egyfajta rebellis lázadó szemléletet képviselt.”

A regényre előrendelés az interneten, a kiadó oldalán adható le, de arra is lehetőséget teremtenek majd, hogy akár itt Cegléden, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. irodájában is átvehető legyen a kötet.