Elkezdődött az eboltás Cegléden

1720

Elkezdődött az eboltás Cegléden. A város különböző pontjain május 8-ától egészen június 10-ig igénybe vehetőek a szolgáltatások. A védőoltást kötelező beadatni minden 2017-ben még nem oltott 3 hónaposnál idősebb kutyának.

Tegnap délután a Kőrösi úti Kernács tanyánál várták a kutyákat és gazdáikat. Az oltások beadása igen gördülékenyen ment. Az állattartóknak mindössze annyi dolga volt, hogy a kutyájuk fejét fogják, míg az állatorvos beadja az injekciót. Pár másodperc és már kész is. Utána pedig minden eb oltási könyvébe feljegyezték az információkat.

DR. CSAPÓ ISTVÁN, állatorvos: ,,A gazdák hozzák az oltási könyvet, az oltás előtt már minden kutya mikrochippel rendelkezik. Az kiskönyvbe pedig különböző vignettákkal igazoljuk az oltást, a féregtelenítést, majd a magyar állam hologramjával lezárjuk az ügyet.”

A mikrochipekkel nagyon jók a tapasztalatok, csak Cegléden több mint száz elveszett kutyát találtak meg az eszköz segítségével. És a behelyezése sem túl bonyolult – magyarázta az állatorvos. A veszettség elleni oltást csak azok az ebek kaphatják meg, amelyek rendelkeznek chippel. A szervezett eboltásokra még mindig igényt tart a lakosság, bár egyre kevesebb kutyát visznek el.

DR. CSAPÓ ISTVÁN, állatorvos: ,,Cegléden meg még néhány Pest megyei településen, azért szervezzük ezeket a csoportos oltásokat, mert még van rá lakossági igény és szeretnénk a lakosságnak ezt az igényét kiszolgálni. A jövő útja mindenféleképpen az, hogy sokkal kulturáltabb körülmények között, vagy az állattartási helyén otthon, vagy pedig állatorvosi rendelőben történjen.”

Aki szeretné elvinni a kutyáját a szervezett veszettség elleni oltásra és féregtelenítésre még június 10-ig megteheti. Az időpontokról és a helyszínekről a cegled.hu weboldalon és a Ceglédi Hírmondóban is tájékozódhatnak.