Előadás az oktatásról

1382

Az oktatásról tartott előadást Dr. Aáry-Tamás Lajos tegnap a Ceglédi Tankerületi Központban. Az oktatási jogok biztosa szerint nagyon sok konfliktus azért alakul ki, mert más van a diák, a pedagógus és a szülők fejében arról, hogy mi is az iskola szerepe.

A Tankerületi Szabadegyetemet másfél éve indították útjára, azóta nagy sikerrel működik. A célja pedig az, hogy a Tankerületi Központ ne csak egy hivatal, hanem egy találkozási pont is legyen – mondta Fodor Gábor a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója.

FODOR GÁBOR, tankerületi igazgató, Ceglédi Tankerületi Központ: ,,A város értelmiségei és a pedagógusok is találkozhassanak és olyan előadásokon vehessenek részt, amihez egyébként lehet, hogy nem jutnak hozzá. Meghívottaink között voltak zongoraművészek, zenészek, jazz zenészek, államtitkárok. Azt látjuk, hogy egy nagyon sikeres programról van szó, hiszen harmadik félévét indította el a szabadegyetem és mindig sikerül teltházas előadásokat szerveznünk.”

Tegnap Dr. Aáry-Tamás Lajos tartott előadást az érdeklődőknek. Az oktatási jogok biztosa – mint mondta- örömmel jött Ceglédre.

DR. AÁRY-TAMÁS LAJOS, oktatási jogok biztosa: ,,Oktatási ombudsmanként közel 40 ezer panaszt kezeltem, tehát elmondható, hogy már mindent láttam és mindennek az ellenkezőjét, ami az oktatásban történhet és olyan tapasztalat ez, amelyet nagy szeretettel adok át. Az előadásomnak azt a címet adtam, hogy miért oktatunk? Talán különlegesnek hat, de gondoljanak bele a kedves nézők, hogy a rendszerváltás óta milyen sokat vitáztunk arról, hogy mit tanítsunk és hogyan. Milyen tankönyvből, mennyit legyenek bent a gyerekek az iskolában?”

De azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy miért? – folytatta – Miért kell a szülőknek mindennap időben felkelteniük a gyermekeiket és elvinni az iskolába.

DR. AÁRY-TAMÁS LAJOS, oktatási jogok biztosa: ,,Azt látom a hozzám érkezett konfliktusokból, hogy nagyon sok abból ered, hogy más van a szülő fejében arról, hogy mi is az iskola, de más van a tanár fejében és a gyermeket egyikünk sem kérdezi meg.”

Ha erről többet beszélnének az érintettek talán közelebb kerülnének a közös állásponthoz – hangsúlyozta az oktatási jogok biztosa. A Szabadegyetem folytatódik, legközelebb október 1-jén Dr. Endrődy-Nagy Orsolya az ELTE adjunktusa tart előadást az érdeklődőknek.