Előadás és megemlékezés

1029

A reformáció 500. évfordulója és az elhunyt katonák tiszteletére gyűltek össze tegnap a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület tagjai. A reformáció kapcsán Jákob János dandártábornok tartott előadást. Majd az elhunytak emlékére gyertyát gyújtottak a tagok.

Jákob János dandártábornok volt tegnap a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület vendége. A magyar honvédség protestáns tábori püspöke mindig szívesen jön Ceglédre, hiszen 1997-től négy évet töltött el az itteni helyőrségben. Sok szép emlék köti ide –mondta.

JÁKOB JÁNOS, dandártábornok: ,,A volt katonatársaim és parancsnokaim meghívtak a Ceglédi Honvéd Nyugdíjas Egyesület klubhelyiségébe, hogy a reformáció 500 éves jubileumi alkalmából néhány szóval legyek közöttük és beszéljünk erről. Az én reménységem az, hogy mindaz, ami itt elhangzik az építő lehet számukra is, számomra is. Nem beszélve arról a barátságról, ami összeköt minket.”

A dandártábornok előadásában beszélt Luther Márton 95 tételéről, valamint arról, hogy mi váltotta ki ezt a helyzetet. De kitért a magyar reformációra is, sőt arra is, hogy miért fontos erről még ma is beszélnünk.

JÁKOB JÁNOS, dandártábornok: ,,Én azt gondolom, hogy rendkívül sok ajándéka van a reformációnak. Úgy szoktam ezt röviden megfogalmazni, hogy az az ember, akinek jobbnak kell ma lenned az az, aki tegnap voltál. És a szívedbe az Isten iránti hit ott van, hogy ezt Isten felé és az ő dicsősége felé meg tudod cselekedni, meg tudod formálni magadat, revideálod és újra-újra megújulni, mindig többet tenni akkor a reformáció gyermeke vagy és már elérted a célt.”

A találkozón az elhunyt katonák emléke előtt gyertyagyújtással tisztelegtek.